Hyppää sisältöön

1.2.2021 sote-uudistuksen jory kokoustiedote: Sote-100 -lakipaketti lausunnoille, valiokuntakuulemiset eduskunnassa alkavat

3.2.2021 10.17
Uutinen

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen johtoryhmässä 1. helmikuuta 2021 käsiteltiin eduskuntakäsittelyn osalta lähestyviä sote-uudistuksen valiokuntakuulemisia, tulevien johtoryhmien työsuunnitelmia keväälle sekä sote- valmisteluun mahdollisesti liittyviä riskejä ja pelastustoimen rahoitusta uudistuksen myötä.

Ajankohtaiskatsauksessa johtoryhmän puheenjohtaja Kari Hakari totesi, että valiokuntakuulemiset alkavat ja kuulemisia on muun muassa viikoilla 5 ja 6. Alueellisen toimeenpanon valmistelu on myös aktivoitunut ja osassa maakuntia ollaan hyvinkin pitkällä. Väliaikaishallinnon osalta todettiin, että VM on perustamassa ryhmää valmistelemaan väliaikaishallinnon aikaista rahoitusta. Työryhmä tekee ehdotuksen mallista, jolla rahoitusta alueille jaetaan. Ensimmäinen kokous pidetään vielä helmikuun aikana. Ryhmä koostuu ministeriöiden edustajista, joka kuulee laajasti alueita ja ryhmän esitys laitetaan myös lausuntokierrokselle. 

Sote-uudistuksen etenemiseen liittyvistä riskeistä on tunnistettu poliittiseen päätöksentekoon, perustuslakikysymyksiin, uudistuksen toimeenpanoon, rahoitukseen ja viestintään liittyviä riskejä. Tavoitteena on muun muassa valiokuntakäsittelyissä ja avoimella viestinnällä avata, kuinka uudistus vastaa uudistuksesta esitettyihin kysymyksiin ja haasteisiin. 

Lisäksi kokouksessa pelastusneuvos Janne Koivukoski sisäministeriöstä kävi läpi, kuinka sote-uudistus tulisi vaikuttamaan pelastustoimen rahoitukseen. Todettiin myös, että Sote-100 -lakipaketti on lähtenyt lausuntokierrokselle 1.2.2021 ja lausuntoaikaa on helmikuun 26. päivään saakka.  

Seuraava kokous pidetään 15.2.2021.

Kokoustiedote