Hyppää sisältöön

Sote-johtoryhmä jatkoi 24.2. kokouksessaan rahoitusasioiden käsittelyä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 24.2.2020 13.55
Tiedote

Sote-uudistuksen johtoryhmä käsitteli muun muun muassa kuntien ja maakuntien rahoitukseen liittyviä asioita, toimitiloja ja investointeja sekä maakuntien talouden suunnittelua ja seurantaa.

Maakuntien rahoituksesta suurin osa määräytyisi laskennallisen sote-palvelutarpeen kautta. Laskelmien perustana olisi THL:n tutkimus, joka perustuu koko Suomen alueelta kerättyihin vuosien 2015 – 2018 tietoihin. THL:n tutkimus julkaistaan maaliskuussa 2020.

Muita rahoituskriteereitä olisivat muun muassa asukasmäärä ja asukastiheys, vieraskielisten asukkaiden määrä tai alueen kaksikielisyys sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kerroin.

Maakuntien käyttöön on turvattava niiden toiminnassa tarvittavat tilat. Toimitilojen hallinnoinnista ja investoinneista oli käsittelyssä useita vaihtoehtoisia malleja.

Asioita esittelivät tutkimusprofessori Unto Häkkinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta sekä finanssineuvos Markku Nissinen, erityisasiantuntija Jenni Jaakkola, neuvotteleva virkamies Ville Salonen, hallitusneuvos Eeva Mäenpää ja erityisasiantuntija Ville Koponen valtiovarainministeriöstä.  

Maakunnan taloudenhoidosta säädetään laissa

Maakuntien rahoitus tulee alkuvaiheessa valtiolta, ja maakuntien omat tulot muodostuvat lähinnä asiakasmaksuista.

Maakuntalakiin ja maakuntien rahoituslakiin sisällytetään säännökset maakuntien taloudenhoidosta, hallinnosta ja talouden tarkastuksesta. Säännökset noudattelevat kuntien taloudenhoidon säännöksiä.

Maakunnan ylin toimielin on maakuntavaltuusto. Maakuntavaltuusto päättää muun muassa maakuntastrategiasta sekä talousarviosta ja taloussuunnitelmasta.

Asiaa esitteli lainsäädäntöneuvos Mervi Kuittinen valtiovarainministeriöstä.

Pelastustoimen rahoitus

Erityisasiantuntija Teija Mankkinen  ja pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka sisäministeriöstä esittelivät pelastustoimen rahoitukseen liittyviä lähestymistapoja.

Lisätietoja

Johtoryhmän varapuheenjohtaja, kokouksen puheenjohtaja Minna-Marja Jokinen, p. 029 530 018, [email protected]
Sote-uudistuksen pääsihteeri Päivi Salo, p. 029 163 113, [email protected]

Kokoustiedote sote-uudistus