Sote-jory kävi läpi sote-ministerityöryhmän linjauksia

20.10.2020 13.37
Uutinen

Sote-johtoryhmä sai maanantaina 12. lokakuuta katsauksen sote-ministerityöryhmän linjauksiin. Lisäksi käsiteltiin muutoskustannusten, tiedonhallinnan ja ICT-valmistelun sekä muun lainsäädännön valmistelutilannetta.

Marinin hallituksen sote-ministerityöryhmä sai sote-uudistuksen poliittiset linjaukset käsiteltyä perjantaina 9. lokakuuta. Sote-johtoryhmä sai katsauksen ministerityöryhmän linjauksiin ja uudistuksen jatkovalmisteluun.

Sote-johtoryhmä käsitteli myös sote-uudistuksesta aiheutuvia muutoskustannuksia. Vuodelle 2021 osoitettavaa rahoitusta esitetään eduskunnalle täydentävässä talousarvioehdotuksessa, muille vuosille kohdistuvia rahoitustarpeita käsitellään kevään 2021 kehysriihessä. Todettiin, että kustannusarviot tulevat vielä valmistelun edetessä päivittymään.

Tiedonhallinnan ja ICT:n tuki sote-uudistuksessa

Johtaja Minna Saario (STM) esitteli digitalisaatio- ja ICT-valmistelun tilannetta. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen edellyttää toimivia tietojärjestelmiä, tiedonhallinnan käytäntöjä ja ohjauksen vaikuttavuuden parantamista. 

Periaatteena sote-tiedonhallinnan ja ICT:n muutoksessa on hyödyntää aiemmin kehitettyä, mutta samalla kehittää asiakkaiden palveluja ja luopua vanhoista ratkaisuista ja toimintamalleista. Tarkoituksena on hyödyntää paremmin Kanta-palveluja, muita yhteiskäyttöisiä palveluja, valtakunnallisia toimintamalleja ja määrittelyitä palveluissa. Asiakkaiden palvelut halutaan turvata mahdollisimman vähin häiriöin, toteuttaa muutos vaiheittain ja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Sote tuo teknisiä muutoksia muuhun lainsäädäntöön

Sote-uudistus aiheuttaa teknisiä muutostarpeita laajasti lainsäädäntöön, muutosten valmistelu on käynnistetty. Esityksen valmistelun koordinaatio on sosiaali- ja terveysministeriössä. Sosiaali- ja terveysministeriön lakien lisäksi esityksessä on tarkoitus olla ainakin sisäministeriön, oikeusministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön lakeja. 

Lisätietoja

puheenjohtaja, osastopäällikkö Kari Hakari, STM p. 0295 163 642, [email protected]

Kokoustiedote