Hyppää sisältöön

Ympäristöterveydenhuolto ei siirry soten ensimmäisessä vaiheessa maakunnille

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.2.2020 12.38
Tiedote

Sote-ministerityöryhmä linjasi kokouksessaan 13. helmikuuta, että ympäristöterveydenhuollon tehtäviä ei tässä vaiheessa sisällytetä maakunnan tehtäviin. Tehtävien siirtoa maakunnille selvitetään myöhemmin monialaisen maakunnan valmistelun yhteydessä.

Ympäristöterveydenhuollon järjestelyt vaihtelevat eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Keski-Pohjanmaalla toimintoja on koottu laajoille kuntaa suuremmille alueille. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee näiden alueellisten erityispiirteiden säilymistä.

Maa- ja metsätalousministeriö asettaa työryhmän eläinlääkäripalveluja koskevan lainsäädännön uudistamiseksi.

"Tämä oli tässä vaiheessa ympäristöterveydenhuollon kokonaisuus huomioon ottaen paras ratkaisu, vaikka onkin haastavaa niille yksiköille, jotka ovat tällä hetkellä kiinni kunnissa sote-rakenteissa. Ministeriöt pyrkivät yhdessä yksiköiden kanssa löytämään mahdollisimman toimivat ympäristöterveydenhuollon ratkaisut tulevaisuudessa”, toteaa johtaja Jari Keinänen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Seuraavaksi sosiaali- ja terveysministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö arvioivat yhdessä ympäristöterveydenhuollon kokonaisuutta nykytilanteessa. Tavoitteena on vähentää ympäristöterveydenhuollon järjestäjien määrää.

Ympäristöterveydenhuollon järjestämisestä tehtiin erillisselvitys

Tällä hetkellä ympäristöterveydenhuolto järjestetään 62 yksikössä. Yleisimmät mallit ovat isäntäkuntamalli tai kuntayhtymä. Suurimmat kaupungit järjestävät ympäristöterveydenhuollon itse.

Sote-uudistuksen valmistelun yhteydessä tehtiin syksyn 2019 aikana erillisselvitys, jossa tarkasteltiin ympäristöterveydenhuollon järjestämistä nykytilanteen mukaisesti kunnissa tai sen siirtämistä maakuntiin. Selvityksen toteutti sosiaali- ja terveysministeriö yhdessä maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

Osana selvitystä tehtiin kysely ympäristöterveydenhuollon yksiköihin ja sidosryhmille. Sidosryhmiä edustivat aluehallintovirastot, Valvira, Ruokavirasto, ympäristöministeriö, sisäministeriö ja Kuntaliitto.

Lisätietoja

Johtaja Jari Keinänen, STM, 0295 163 311, [email protected]

Apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen, MMM, 0295 162 439, [email protected]