Hyppää sisältöön

26.4.2021 Sote-uudistuksen johtoryhmä: tilannekatsaukset käyntiin toukokuussa

27.4.2021 15.00
Uutinen

Kokouksen puheenjohtaja Kari Hakari kertoi ajankohtaiskatsauksessa, että ministeriöiden sote-valmisteluun osallistuville virkamiehille käynnistetään edellisen hallituskauden tapaan säännöllinen toimeenpanon tilannekatsaus -webinaari/Teams joka toinen viikko 3.5. alkaen. Hakarin mukaan sote-uudistuksen aikataulu puhuttaa ja hän totesi, että mikäli lakeja ei saataisi hyväksyttyä eduskunnan kevätistuntokaudella, sote-uudistuksen aloitus siirtyisi mitä todennäköisemmin toimeenpanon osalta vuodella. 

Sosiaali- ja terveysministeriössä on aloittanut uutena osastopäällikkönä THL:stä tuttu Taneli Puumalainen ja hän on myös sote-uudistuksen johtoryhmän jäsen. Sotetoimistosta puolestaan VNK:n eli valtioneuvoston kansliaan siirtyy Henriikka Tammes.

Viimeisin tilannekatsaus valiokuntatyöskentelystä kertoo, että työ etenee. Vastineita ja välivastineita sekä lausuntoja on annettu ja osaa vielä odotetaan. Vahva näkemys sote-uudistuksen johtoryhmässä kuitenkin on, että lait saadaan käsiteltyä tällä istuntokaudella. 

Valtionavustusten aikataulu ja kokonaiskuvan hahmottaminen oli yksi kokouksen aiheista. Koko kuvassa pyritään avaamaan valtionavustusten suuntaamista ja summia alueelliseen valmistelutyöhön vuosina 2021-2022. Varmistuneita avustuksia toimeenpanon osalta ovat hyvinvointialueille suunnattu 62 M euroa sekä kunnille ja kuntayhtymille varattu n. 339 M euroa. Oma kehittämiskohteensa ovat lisäksi kansallisen tason digitaaliset hankinnat, joiden rahoitustarve on vielä auki. 

Valtiovarainministeriö on päivittämässä hyvinvointialueiden rahoituslaskelmia. Tavoitteena on julkaista laskelmat ja toimittaa ne eduskuntaan vielä viikon 17 aikana. Laskelmat pohjautuvat kuntien talousarvio- ja taloussuunnitelmakyselyyn vuosilta 2021 ja 2022 ja ne täsmentyvät myöhemmin tilinpäätöstietojen myötä. Päivitettynä on myös väestötiedot. Seuraavan kerran laskelmia päivitetään syksyllä. Kuntia koskevia laskelmia valmistellaan myös, mutta ne valmistuvat ja julkaistaan vasta JTS-riihen päätösten jälkeen.

Lisäksi kokouksessa käsiteltiin sote-uudistuksen mediaseurantaa ja henkilöstöasioiden toimeenpanon organisointia sekä käytiin läpi toimeenpanon valmistelua toteuttavien valmisteluryhmien työskentelyn tilannekatsausta.  Valmisteluryhmien kautta tuotetaan materiaalia tiekartan seuraavaa versiota varten. Tämä julkistetaan toukokuun puolessa välissä. 

Seuraava kokous pidetään 10.5.2021. 

Kokoustiedote