Hyppää sisältöön

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 22.6.2022 16.03
Kolumni
Osastopäällikkö Kari Hakari

Sote-lakien hyväksynnästä on kulunut aika tarkalleen vuosi. Saman tien myös hyvinvointialueet aloittivat toimintansa. Ensin väliaikaishallinnon vetäminä ja aluevaalien jälkeen aluevaltuustojen johtamina. Tässä kohtaa onkin hyvä katsoa hieman taaksepäin ja antaa meille kaikille yhteinen toimeenpanon kevättodistus. Siitä tuo otsikon numero siis.

Vuoden aikana on tapahtunut hämmästyttävän paljon. Kun tiekartan mukaisia tehtäviä katsottiin etukäteen, tuli sellainen tunne, että tätä kaikkea ei ehditä millään tekemään puolessatoista vuodessa. Nyt näyttää jo helpommalta. Tilannekuvan liikennevalot muuttuvat vähä vähältä vihreämmiksi ja voimme raportoida sote-ministeriryhmälle, että toimeenpano etenee kaikilla alueilla pääosin aikataulun mukaisesti. Tällä hetkellä ei ole tunnistettu sellaisia riskejä, jotka estäisivät järjestämisvastuun turvallisen siirtymän. 

Toisaalta olemme myös tunnistaneet sen, että kaikkea ei saada valmiiksi. Eikä tarvitsekaan, sillä osa tehtävistä voi hyvin odottaa 2023 vuodenvaiheen jälkeistä aikaa. Olemme myös tunnistaneet sen, että tämänkokoinen uudistus ei onnistu missään tapauksessa kokonaan häiriöittä. Aivan varmasti jossain päin Suomea tulee ongelmia palkanmaksussa tai tietojen siirtymisessä kunnilta hyvinvointialueille. Tämä on vain hyväksyttävä ja riskeihin on varauduttava. Ajantasaisella ja rehellisellä viestinnällä on tässä suuri merkitys.     

Kevättodistuksen arvosana on siis lähes kiitettävä. Parantamista on toki aina. Me ministeriöissä olisimme esimerkiksi voineet järjestää tarvittavan toimeenpanon rahoituksen puoli vuotta aikaisemmin. Osa alueista olisi puolestaan voinut aloittaa valmistautumisen toimeenpanoon huomattavasti nopeammin ja aktiivisemmin.

Mutta tärkeämpää on nyt katsoa eteenpäin. Toimeenpano jatkuu syksyllä ja luvassa on entistäkin kiivastahtisempi työrupeama kohti järjestämisvastuun siirtoa. Alueilla on tapahtumassa siirtymä muutosorganisaatioista kohti pysyviä johtamisrakenteita. Valitut hyvinvointialuejohtajat johtoryhmineen aloittavat toimintansa useimmilla alueilla elokuun aikana. 

Tavoitteenamme on syksyn aikana rakentaa hyvä ja tiivis yhteistyö alueiden uuden johdon kanssa. Tämän yhteistyön avulla varmistamme toimeenpanon onnistumisen koko Suomessa sekä samalla rakennamme siltaa toimeenpanosta kohti jatkuvaa vuorovaikutusta hyvinvointialueiden ja ministeriöiden välillä. Sote-uudistuksen turvallinen siirtymä on toimeenpanon ensisijainen tavoite, mutta katseet on nostettava jo kohti sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttamista pidemmällä aikavälillä. Siinä emme onnistu ilman luottamusta ja avointa vuorovaikutusta. 

Suuri kiitos kaikille soten toimeenpanoon osallistuneille, niin alueilla kuin täällä ministeriössäkin. Työtä on vielä jäljellä, mutta nyt on aika pysähtyä hetkeksi ja viettää ansaittua lomaa. Aurinkoista kesää kaikille!


Kari Hakari
Osastopäällikkö