Hyppää sisältöön

Hanna Haveri: ”Ihmisen terveys on yhteydessä koko planeetan hyvinvointiin”

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.6.2022 15.27
Hanna Haveri ja kaksi koiraa

Hanna Haveri työskentelee Päijät-Sotessa neurologina, mutta hänen työajastaan puolet on varattu Planetary Health -lääkärin tehtäviin. Toimenkuva on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Planetary Health -lääkärinä Haveri työskentelee Luontoaskel terveyteen -ohjelmassa, joka käynnistyi Päijät-Hämeessä tänä vuonna. 10-vuotisen ohjelman tavoitteena on parantaa väestön terveyttä ja vähentää ympäristökuormaa. 

Planetary Health -ajattelun taustalla on yleinen herääminen siihen, että ihmiskunta ei voi tehdä valintoja ajatellen pelkästään itseään. Ihminen on osa ympäröivää luontoa, joten ihmisen terveyskin on yhteydessä siihen, mitä koko planeetalla tapahtuu.

Ihmiskunnan terveys on osa luonnonjärjestelmää

Planetary Health -käsite lanseerattiin vuonna 2015. Virallisen määritelmän mukaan käsitteellä tarkoitetaan sitä, että ihmiskunnan terveys on osa luonnonjärjestelmää eli koko planeetan ja sen kasvi- ja eläinkunnan hyvinvointia. 

Termille ei ole vielä olemassa vakiintunutta suomenkielistä ilmaisua, mutta yleisimmin käytetään käsitettä planetaarinen tai planeetan terveys. Olennaista on, että ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista keskusteltaessa pohdittaisiin myös kuormaa suhteessa luontoon.

Vaikka planetaarinen terveys saattaa äkkiä kuulostaa hyvinkin abstraktilta asialta, Haverilla on työssään konkreettisia arjen tasolla olevia tavoitteita.

”Tärkeintä ja kiireellisintä omassa työssäni on päästä nopeasti vaikuttamaan etenkin lasten liikkumattomuuteen. Liikkumattomuudella on suora vaikutus mielialaan, painonkehitykseen ja sitä kautta metabolisiin sairauksiin.” 

Haveri pyrkii kuitenkin herättelemään suomalaisia myös yhteiskunnallisesti.

”Toisaalta sekä kansalaiset että päättäjät pitäisi saada näkemään luontoympäristöjen pirstaloitumisen negatiiviset vaikutukset laajemmassa näkökulmassa – viherympäristöjen yksipuolistuminen, pandemiariski, ekosysteemipalveluiden tuhoutuminen mukaan lukien.”

Jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa

Haverin toimenkuva on herättänyt paljon valtakunnallistakin kiinnostusta.

”Tarvetta tämänkaltaiselle, nimenomaan lääkärin tehtävälle tuntuu olevan.”

Haveri muistuttaa, että jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa omilla valinnoillaan. Pieniltäkin tuntuvilla teoilla voi olla iso merkitys – varsinkin, jos tekoja on paljon. 

”Myös yksilöllä on mahdollisuus vaikuttaa omilla toimillaan siihen, mitä kansanterveydellemme, luonnollemme ja ilmastollemme käy. Kannattaa miettiä, mihin kaikkeen pihapuun kaataminen vaikuttaa. Riski puiden aiheuttamiin myrskytuhoihin voi olla minimaalinen verrattuna hyötyihin, mitä ne elinpiiriimme tuovat suojan, biodiversiteetin ja ilmanpuhdistuksen muodossa.” 

Luonnolla on ihmeellinen kyky korjata ihmisen aiheuttamia tuhoja, mutta se ei käy käden käänteessä. 

”Kun saha on kerran laulanut, menee kymmeniä vuosia ennen kuin linnut taas laulavat uuden puun oksilla.”   

Lue lisää 

Luontoaskel terveyteen (paijat.sote.fi)

Kuvassa Hanna Haveri ja koirat Freya ja Bea. Kuva: Hanna Haverin kotialbumi. 

Ajankohtaista sote-uudistus