Hyppää sisältöön

Helposti ja hauskasti – yhteinen hoivakotiportaali Länsi-Uudellemaalle 

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 14.6.2021 13.13
Vasemmalta Arja Soivuori, Johanna Mätäsaho ja Salla Kälkäinen

Pääosassa sinä!  Länsi-Uudellamaalla me sote-ammattilaiset tulemme töihin, jotta länsiuusimaalaiset voivat hyvin. Arvolupauksemme ”pääosassa sinä” tarkoittaa ikääntyneiden palveluissa esimerkiksi sitä, että ikääntynyt voi itse valita haluamansa hoivakodin, kun kotona asuminen ei ole enää mahdollista.

Asuipa ikääntynyt missä päin Länsi-Uuttamaata tahansa, hän saa samanlaista palvelua riippumatta siitä, minkä hoivakodin valitsee.  

Hoivakotiportaalissa vaihtoehdot näkyvillä ja laatu ratkaisee 

Hoivakotiportaalissa asiakas tai omainen voi vertailla valittavissa olevia hoivakoteja ja tutustua niiden laatutietoihin. Mukana ovat kaikki Länsi-Uudenmaan kuntien omistamat hoivakodit sekä kuntien kilpailuttamat yksityiset ja järjestöjen hoivakodit. Selvitämme omaisten ja asiakkaiden tyytyväisyyttä säännöllisesti ja tulokset näkyvät portaalissa. Valvomme hoivakoteja yhdenmukaisesti ja julkaisemme valvontakäyntien raportit portaalissa kaikkien nähtäville.  

Portaalin sisältö on ajantasaista, koska hoivakodit voivat itse haluamassaan aikataulussa ylläpitää tietoa vapaista asunnoista sekä kertoa hoivakodista sanoin ja kuvin. Hoivakodeilla on vastausmahdollisuus portaalissa näkyviin avoimiin palautteisiin ja sen avulla tulee näkyväksi jatkuva laadun parantaminen.  

Mikäli asiakas on tyytymätön valitsemaansa hoivakotiin, hän voi vaihtaa toiseen. Meidän mallissamme asiakkaan kokema laatu ratkaisee, mitkä hoivakodit menestyvät. 

Edistyksellinen toteutustapa 

Hoivakotiportaali on hieno ja selkeä, vaikka itse niin sanommekin. Hyvä lopputulos ei ole syntynyt itsekseen, vaan olemme yhdessä asukkaiden, omaisten ja hoivakotien kanssa määritelleet sisältöä ja ulkoasua sekä testanneet käytettävyyttä.  Emme tiputa hanskoja tähän, vaan portaalin kehittäminen jatkuu käyttäjiltä saatavien palautteiden avulla – tulossa on useita tilaisuuksia.  

Länsiuusimaalaisten lisäksi olemme pitäneet mielessä myös muut suomalaiset. Olemme toteuttaneet hoivakotiportaalin siten, että muut tulevat hyvinvointialueet voivat ottaa sen pienin vaivoin ja kustannuksin halutessaan käyttöönsä. Koodi on avoimesti kaikkien saatavilla ja hyödynnettävissä myös muiden palveluiden portaaliksi. Suunnittelemme itse parhaillaan hoivakotiportaalin koodin hyödyntämistä muissa palveluissa. 

Se on helppoa, kun sen osaa 

Ikääntyneiden palveluissa meillä on pitkät, länsiuusimaalaiset yhteistyön perinteet. Olemme jo aikaa sitten tajunneet, että porukalla saa enemmän aikaan kuin yksikseen väkertämällä. Hoivakotiportaali on luonteva lopputulos vuosien työlle, jota olemme tehneet tehostetun palveluasumisen kehittämisessä ja yhtenäistämisessä.  

Hauskaa, innostavaa, avointa, voimaannuttavaa. Projektiryhmän jäsenet kuvailivat yhdessä tekemistä näillä adjektiiveilla. Yhteisen työn mielekkyys on säilynyt hyvänä, kun norsua on syöty paloissa ja on välillä puhuttu muutakin kuin asiaa. Oppina sanoisimme, että ei tarvitse narulla työntää eikä vippaskonsteilla houkutella, jos osallistujat saavat jokaisesta yhteisestä työskentelytuokiosta vertaistukea tai jotain uutta ja hyödyllistä, omaa työtä tukevaa ajatusta tai konkreettista tuotosta.  

Hyödylliseksi koettu yhteinen työskentely myös ruokkii itse itseään – saman työryhmän aloitteesta yhteistyötä on matkan varrella laajennettu ja syvennetty eri suuntiin. Vuosien varrella on syntynyt organisaatiorajat ylittävä hieno työtoveruus ja länsiuusimalainen yhteishenki. Nyt työskentely jatkuu kohti uusia innovatiivisia konsepteja. 

Salla Kälkäinen
hoivakotiportaalin kehittämisen projektipäällikkö 

Arja Soivuori
ikääntyneiden palvelujen kehittämisen koordinointi Länsi-Uudenmaan sote -hankkeessa 

Johanna Mätäsaho
hankejohtaja Tulevaisuuden sote-keskus -hanke 

Tutustu hoivakotiportaaliin - linkki vie hoivakodit.lu-palvelut.fi -sivulle