Moniammatillinen yhteistyö Joensuun Niinivaaran terveysasemalla – mikä muuttui?

Pohjois-Karjala vuonna 2019. Alueen kuntien oma ”sote-uudistus” oli toteutettu paria vuotta aikaisemmin, mutta palvelujen uudistamisessa oli vielä paljon tehtävää. Terveysasemien perinteinen toimintamalli, jossa jokainen ammattilainen työskenteli yksin omalla työpisteellään ratkoen asiakkaiden asioita toisten tekemisistä tietämättä, tuntui aikansa eläneeltä.
Yhdessä tekemällä saataisiin varmasti enemmän aikaan.
Muutos vaati rohkeutta mutta kannatti
Perinteisestä vastaanottomallista luopuminen tuntui isolta ja rohkealta askeleelta. Se askel kuitenkin otettiin. Muutosta tehdessämme olemme kohdanneet monia onnistumisia mutta myös vastoinkäymisiä. Nyt voikin pysähtyä pohtimaan, kannattiko tehty työ.
Kyllä kannatti. Helppoa ei ole ollut, ja muutos on vaatinut paljon, etenkin uudenlaista yhteistyötä. Tällä hetkellä Siun soten Niinivaaran terveysaseman moniammatillisessa tiimissä toimii lääkärien, sairaanhoitajien, lähihoitajien ja fysioterapeuttien lisäksi myös sosiaaliohjaaja, mielenterveys- ja päihdesairaanhoitaja, yhteisasiakasohjaaja, työkykykoordinaattori sekä farmaseutti. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeen myötä myös linkkihenkilötoiminta sekä kehittäjäsosionomin työskentely ovat käynnistyneet.
Moniammatillisen toimintamallin kehittäminen alkoi Siun sotessa vuoden 2020 alussa Kiteen terveysasemalla. Niinivaaralla hynttyyt lyötiin kirjaimellisesti yhteen uusissa tiloissa elokuussa 2020. Tuolloin terveysasema muutti uusiin tiloihin, ja toiminta aloitettiin uudella tiimimallilla.
Meijän malli kehitettiin yhteistyöllä
Ensimmäiset kuukaudet menivät opetellessa uusia toimintatapoja ja tunnelmia. Toimintaa kehitettiin koko ajan niin asiakaspalautteen kuin työntekijöidenkin kokemuksen perusteella. Ajan myötä moniammatillisessa toimintamallissa koettiin paljon hyviä puolia mutta myös joitakin valuvikoja. Vuonna 2021 lähdimmekin yhdessä kaikkien tiimimallissa aloittaneiden terveysasemien kanssa kehittämään toimintaa eteenpäin kohti oman näköistä Meijän mallia. '
Meijän mallia on kehitetty Siun soten alueella yhteistyössä työntekijöiden kanssa, ja alkuperäiseen tiimimalliin on tehty paljon muutoksia. Nykyisessä toiminnassa terveysasemien omat tarpeet huomioidaan paremmin, eikä yhtä ja samaa mallia ole tarkoitus istuttaa joka paikkaan. Perusperiaate on kuitenkin sama: työtä pyritään tekemään eri ammattiryhmien kesken tiiviisti yhdessä. Tavoitteena on hoitaa jokainen potilas oikeassa paikassa, oikeaan aikaan ja oikean ammattilaisen toimesta muistaen, että lääkärin vastaanotto ei ole paras apu jokaiseen vaivaan.
Uusiin toimintamalleihin siirtyminen lähti liikkeelle kehittämishankkeena, mutta enää kysymys ei ole pilotista tai kokeilusta vaan vakiintuneesta toimintatavasta, jota kehitetään edelleen.
Terveyskeskustyön uudistaminen jatkuu muillakin tavoin. Siun soten muiden terveysasemien tapaan myös Niinivaaran lääkäreillä – ja tästä syksystä lähtien myös hoitajilla – on mahdollisuus osallistua Terveyskeskuslääkäri 2.0- ja Sote-keskushoitaja 2.0 -malleihin.
Nämä mahdollistavat ammattilaisillemme aiempaa huomattavasti laajemmat mahdollisuudet oman osaamisen syventämiseen, yhdessä oppimiseen ja uusien muutosten suunnitteluun osana perustyötä. Malleista on saatu alustavasti hyvin positiivisia kokemuksia, ja uskomme niiden tekevän terveyskeskustyöstä innostavaa yhä useammalle työntekijälle.
Seuraavaksi on edessä siirtyminen uudelle hyvinvointialueelle. Kaikkia sen tuomia muutoksia on vielä vaikea ennustaa, mutta olemme viime vuosien kokemusten ansiosta aiempaa valmiimpia tuleviin haasteisiin.
Tomi Kiiala
Yleislääketieteen erikoislääkäri, ylilääkäri, Siun sote
Kristian Taipale
LT, kehittäjäylilääkäri, Siun sote
Kuvassa Kristian Taipale (vas.) ja Tomi Kiiala.
Kuva: Nora Tarvus