Hyppää sisältöön

Rakentamassa näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 29.6.2021 14.44
Aluekoordinaattori Miia Ståhle.
Kuva: Liia Pienimäki

Olen saanut olla aitiopaikalla mukana muutoksessa ja rakentamassa uudenlaista palapeliä, jota ei tehdä purettavaksi vaan pysyväksi.

Mielenterveyden ongelmista kärsiville nuorille tarkoitettuja näyttöön perustuvia psykososiaalisia menetelmiä on otettu käyttöön ympäri Suomen. Kokonaisuuden punominen toimivaksi rakenteeksi on vaatinut ensinnäkin eri palojen etsimistä ja löytyneiden järjestämistä uudelleen. 

Kun näin isolla panostuksella otetaan käyttöön nuoria auttavia uusia toimintamalleja ja hoitomenetelmiä, on palapelin rakentumisessa monta vaihetta. Yksittäinen pala ei voi muodostaa kokonaisuutta, jos muut palat puuttuvat ympäriltä. 

Palapeli alkaa rakentua

Aluksi meillä oli vain haparoiva käsitys palapelin kuvasta ja tavoiteltavasta kokonaisuudesta. Suunnittelupöydällä oli erilaisia paloja, joissa oli sekä samaa että erilaista. Yhdistävänä tekijänä oli kuitenkin selkeä tavoite tukea nuoria eri tavoin kasvussa ja kehityksessä. 

Palat ovat toki olleet välillä sitä mieltä, ettei ole mahdollista olla kaverina toiselle palalle, jota olemme kokonaisuuteen tarjonneet. Olemme kuulleet huokailua, ettei vierekkäinen pala ei ymmärrä tai osaa liittyä sille suunnitellulle paikalle. Ja aina välillä joku olisi halunnut jäädä paikalleen ja olla liittymättä mihinkään. 

Palapeliin tarvitaan kaikki palat ja jatkoimme sinnikkäästi keskusteluja eri kokoonpanoilla ja eri foorumeilla. Mietittävää ja sovittavaa on varmasti ollut enemmän ja laajemmin kuin kukaan meistä palapelin kokoajista olisi lähtötilanteessa arvannut. 

Tärkeitä rakentajia ovat olleet toimijat kuntatasolla erityisesti koulumaailmassa ja sote-palveluissa. Keskeisen palan ovat muodostaneet kaikki 23 Tulevaisuuden sote-keskus -hanketta, joiden puitteissa kehittämistyötä on tehty. Muistamme myös ison yhteiskehittämisen palan, jonka avulla kunnat, tulevat hyvinvointialueet, hankkeet ja yliopistosairaaloiden kehittämistiimit ovat löytäneet toisensa ja päässeet yhteiseen keskusteluun. 

Tässä kohtaa on kuitenkin todettava, että mikään ei muutu, jos mitään ei muuta ja jokainen pala onkin joutunut miettimään omaa rooliaan uudelleen. Kehittämistoiminnan rahoittamisen kokonaisuus ei ole ollut helpoimmasta päästä palapeliä, mutta sekin saatiin järjestymään, vaikkakin kaipaa varmastikin vielä uudelleenpohdintaa.

Ministeriön vahva ohjaus tukena

Oleellista palapelissä on ollut vahva ministeriön ohjaus ja tahtotila vahvistaa nuorten mielenterveyspalveluiden kokonaisuutta lähellä nuoria ja perustason palveluissa. Keväällä käynnistynyt keskustelu suuresta tarpeesta tukea nuorten mielenterveyttä on osoittanut, että aloitimme palapelimme kokoamisen juuri oikeaan aikaan.

Oma roolini ja koko THL:n asiantuntijatiimin työ on ollut tukea asetettujen tavoitteiden täyttymistä ja varmistaa kehittämisen eteneminen sekä alueellisesti että kansallisesti yhdenvertaiseen suuntaan. Olemme koonneet yhteen eri toimijat, nuo tärkeät palapelin palaset, kuunnelleet ja pyrkineet ymmärtämään, mikä on kullekin tärkeää. Olemme etsineet ratkaisuja palasten yhdistämiseen ja auttaneet löytämään liittymäpintoja toisten tekemiseen. 

Palat ovat välillä olleet sekaisin ja kokonaiskuvakin hukassa, mutta olemme sitkeästi edenneet rakennustyössä. Ja pian olemme taas jo nähneet, miltä kokonaisuus voisi näyttää. Tunsimme, että teemme pohjaa, jotta tulevaisuuden sote-keskuksissa ammattilaisten eri menetelmien osaaminen on vahvaa ja laaja-alaista. Asiakkaiden tarpeisiin löytyy osaamista helposti ja nopeasti. 
Yhtenä tavoitteena on ollut, että tiedolla johtamiseen tarvittavaa tietoa kertyy tasaisesti ja yhtenevästi eri puolelta maata. Olemme kaikella tekemisellämme halunneet myös varmistaa pysyvyyden ja toimivat rakenteet, jotka jäävät olemaan hankkeen päätyttyä. 

Kaikilla on tehtävänsä kokonaisuuden rakentumisessa

Kun teemme pysyviä rakenteita, se ottaa aikansa. Muutosta tarvitaan sekä palojen sisällä että niiden yhteensovituksessakin. 

Olen saanut olla yksi pala tässä kokonaisuudessa ja sen ainakin olen oppinut, että kaikki asiat ovat vaikeita ennen kuin ne ovat helppoja (Thomas Fyller). Kun palapelin palat alkavat löytää liittymäpintaa, syntyy yhteinen oivallus siitä, että kaikki ovat tarpeellisia ja kaikilla on oma tehtävänsä kokonaisuuden syntymisessä. 

Nyt jo voimme nähdä, että työ on kannattanut ja olemme rakentaneet hyvän pohjan. Sen varaan voimme jatkossa rakentaa uusia palvelukokonaisuuksia, jotka auttavat asiakkaita eteenpäin elämän kriisikohdissa.  

On rikkaus saada olla tekemisissä näin laajasti eri palasten kanssa ja nähdä, kuinka kokonaisuus alkaa vahvistua ja muodostua! Nyt kesälomalla ajattelin kuitenkin keskittyä aivan toisenlaisiin palapeleihin ja niiden tekemiseen – ja toivottavasti niin voit tehdä sinäkin.

Miia Ståhle
aluekoordinaattori, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma
THL

________________