Toimeenpanon kuulumisia viimeisen sadan päivän lähtökuopista

Puolitoista vuotta sitten sosiaali- ja terveysministeriö (STM) toteutti kilpailutuksen, jossa Nordic Healthcare Group (NHG) valittiin ministeriöiden kumppaniksi tukemaan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen valmistelua ja toimeenpanoa. Tästä alkoi työurani mielenkiintoisin jakso, jonka myötä pääsin mukaan tekemään Suomen historian suurinta uudistusta.
Vuosien aikana erilaisia sote-malleja on tullut ja mennyt, mutta vihdoin kesällä 2021 päästiin Suomessa siirtymään täysin uuteen vaiheeseen, uudistuksen toimeenpanoon. Lait hyväksyttiin eduskunnassa kesäkuussa 2021 niin nopeasti, että aiempaan käsittelymyllyyn tottunut häkeltyi.
Tästä alkoi soten uusi ajanjakso, jota valmisteltiin ja toimeenpantiin korona-ajan Suomessa. Maailmassa, jossa satojen ihmisten verkostot rakentuivat virtuaalisesti ja kokous tarkoitti samaa kuin Teams, joka muutti ihmisten kasvot palloiksi näytöllä. Jos maaliskuun 2019 hallituksen ja sote-uudistuksen kaatumisen jälkeen sote-innostus vaipui hetkeksi alhoon, on syksystä 2021 käynnistynyt toimeenpano ollut täynnä energiaa ja positiivista yhteishenkeä. Alueiden toimeenpano-organisaatioihin on saatu rekrytoitua intohimoisia ja osaavia valmistelijoita, joiden käsissä lait ovat muuttuneet ensin suunnitelmiksi ja edelleen toimenpiteiksi.
Paitsi alueilla myös alueiden välillä yhteistyö on ollut rakentavaa. Alueellisen toimeenpanon tiekarttaa on toimeenpantu yli vuosi yhdessä, kukin alue tavallaan. Tietoa ja materiaalia on jaettu avoimesti. Hyvät ideat on laitettu kiertämään, eikä kaikkea ole tarvinnut rakentaa tyhjästä. Myös valtioneuvoston yhteistyö ministeriöiden välillä on ollut toimivaa ja tiivistä.
Uudenlaista oppimista, johtajuutta ja ohjausta
Hyvinvointialueiden uudet johtamisrakenteet ja -järjestelmät ovat muotoutumassa ja ylin johto on saamassa organisaatiokaavioissa esiintyvien nimikkeiden rinnalle nimet ja kasvot. Syksyn kuluessa luovuttavien organisaatioiden soten ja pelan henkilöstö tulee löytämään paikkansa uusissa organisaatioissa. Uusia työkavereita on luvassa kaikille. Oletko muuten tullut ajatelleeksi, että valtuustoihin ja hallituksiin valitut valtuutetut eivät myöskään ole välttämättä tunteneet toisiaan entuudestaan? Uuden opettelua tarvitaan siis kaikilla tasoilla.
Hyvinvointialueet ovat täysin uudenlaisia julkisia organisaatioita ja niiden operointi tulee edellyttämään uudenlaista johtajuutta ja valtion ohjausta. Ohjauksen kehittämiseksi tulee syksyllä käynnistymään sosiaali- ja terveydenhuollon neuvottelukunta, jonka tehtävänä on sosiaali- ja terveydenhuollon toteutumisen seuranta ja arviointi sekä sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisen ohjauksen tukeminen. Pelastustoimen osalta on myös perustettu neuvottelukunta kansallisen ohjauksen tueksi. Syksyn aikana etenee myös vaikuttavuusperustainen ohjaus osana muuta ohjauskokonaisuutta yhteistyössä eri ministeriöiden ja alueiden kanssa. Lisäksi johtamisen ja ohjauksen kehittämiseksi käynnistyy syksyllä HAUS:n toimesta valmennus hyvinvointialueiden johtoryhmille.
Alueiden näkökulmasta syksyn viimeisen sadan päivän aikana on olennaista keskittyä hyvinvointialueiden aloituksen ja palveluiden järjestämisvastuun siirtymisen kannalta kaikista tärkeimpiin toimenpiteisiin, jotta varmistetaan mahdollisimman häiriötön ja turvallinen siirtymä. Strategiatyö on alueilla pääosin käynnissä, mutta jatkuu monilla alueilla vielä ensi vuoteen. Varsinainen hyvinvointialueiden toiminnan ja palveluiden sekä rakenteiden edelleen kehittäminen käynnistyy toden teolla ensi vuodesta alkaen.
Siirtyessäni äitiysloman myötä seuraamaan uudistusta hetkeksi katsomon puolelta toivotan kaikille valmistelijoille voimia toimeenpanon pyörteisiin. Syksy tulee olemaan kiireinen, mutta toivottavasti jokainen jaksaa pitää positiivisen vireen yllä. Alla vielä muistiin napattavaksi muutamia oppeja matkasta tähän asti:
- Säilytä aina valmius kuunnella muita – yhteistyössä ideat iteroituvat paremmiksi
- Viesti avoimesti – mieluiten jopa liikaa
- Osallista laajasti – henkilöstöä, alueen väestöä ja palveluiden asiakkaita sekä muita sidosryhmiä
- Ole rohkea, mene eteenpäin ja kokeile – korjaa tarvittaessa
- Priorisoi – kaiken ei tarvitse olla valmista 1.1.2023
Anna Maksimainen
senior partner, Nordic Healthcare Group