Hyppää sisältöön

Toimeenpanon tilannekuva

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 22.6.2022 13.21
Uutinen

Tällä hetkellä toimeenpano etenee kaikilla alueilla pääosin aikataulun mukaisesti ja ei ole tunnistettu sellaisia riskejä, jotka estäisivät järjestämisvastuun turvallisen siirtymän. Aluekohtaisia häiriöitä kuitenkin tullee esiintymään ja niihin tulee varautua. Kesälomien jälkeen alkaa loppukiri kohti järjestämisvastuun siirtoa 1.1.2023. Vastuuministeriöt toivovat, että kaikki valmistelijat pystyvät pitämään kesälomansa sekä lepäämään ja rentoutumaan ennen kiireistä syksyä.

Kesälomien jälkeen siirtyminen muutosorganisaatiosta pysyvään rakenteeseen
 

Alueilla on käynnissä siirtymävaihe muutosorganisaatiosta pysyvän organisaation toimintaan. Pääsääntöisesti ylin virkajohto aloittaa toiminnassaan lomien jälkeen. Joillakin alueilla tarkempaa organisaatiorakennetta ei ole vielä hyväksytty, mikä tuo haastetta muuhun valmisteluun muun muassa puuttuvan kustannuspaikkarakenteen vuoksi. Myös ensimmäiset hyvinvointialueiden strategiat on julkistettu. Alueiden strategiat valmistellaan kuitenkin pääsääntöisesti syksyn aikana. 

Palveluiden järjestämisen osalta alueilla ovat käynnissä muun muassa palveluhankintoihin, palveluiden järjestämisen harmonisointiin sekä siirtyviin kiinteistöihin liittyvät tehtävät. Yleinen näkemys on, että palveluiden järjestämisen osalta jatkuvuus saadaan turvattua. Riittävä oma tuotanto työterveyshuollossa, etenkin järjestäjän näkökulmasta, on edelleen osin avoin kysymys alueilla.
 

ICT:n resurssi- ja aikatauluhaasteista huolimatta yleisen arvion mukaan alueet pääsevät riittävään valmiuteen


Moni ICT-tehtävä on valmistumassa vasta loppuvuodesta. Tämä luo valmisteluun epävarmuutta, mutta yleinen arvio on, että kaikki alueet pääsevät riittävään valmiuteen siirtymää ajatellen. Alueiden erilaisista lähtötilanteista johtuen osa alueista tulee vuodenvaihteen jälkeen nojautumaan aluksi kuntien nykyisiin järjestelmiin ja ICT-infraan. Myös perusjärjestelmien ja ICT-infran toteutus, muutos- ja siirtoprojektit jatkuvat vuodenvaihteen 2023 jälkeen.

ICT:n osalta henkilöstöresurssit sekä toimittajien resurssit ovat kuitenkin edelleen merkittävä riski. Lisäksi tiukka aikataulu nähdään haasteena muun muassa talous- ja henkilöstöhallinnon järjestelmiin, asiakas- ja potilastietojärjestelmiin ja ICT-infraan vaadittavien muutosten tekemiseen.

Vastuuministeriöt kiittävät alueita hyvästä yhteistyöstä tilannekuvatyössä ja toivottavat kaikille hyvää kesää!

Uusin tilannekuva ja riskienhallinta löytyy osoitteesta: https://soteuudistus.fi/alueiden-tilannekuva 


Lisätietoa:

Krista Björkroth, asiantuntija, STM, krista.bjorkroth(at)gov.fi
Pauliina Mäkkeli, projektipäällikkö, NHG, pauliina.makkeli(at)nhg.fi
Laura Honkonen, asiantuntija, STM, laura.honkonen(at)gov.fi