Hyppää sisältöön

Toimeenpanon tilannekuva

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 27.10.2022 14.56
Tiedote

Alueiden väliset erot sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen toimeenpanossa ovat kasvaneet syksyn aikana. Aikataulun ja resurssitilanteen vuoksi alueet keskittyvät turvallisen siirtymän kannalta välttämättömiin tehtäviin. Alueet varautuvat valmiussuunnitelmien avulla häiriöihin, jotka liittyvät erityisesti talous- ja henkilöstöhallinnon kokonaisuuteen, sekä palvelutuotantoon.

Alueilla on käynnissä pysyvän organisaation muodostaminen  

Suurimmalla osalla alueista keskeisimmät viranhaltijat on valittu ja pysyvän organisaation muodostaminen on meneillään. Johtoryhmät eivät kuitenkaan ole vielä aloittaneet toimintaansa kaikilla alueilla. Moni valituista viranhaltijoista tekee hyvinvointialueen tehtäviä osa-aikaisesti ennen vuoden vaihdetta, mikä vaikeuttaa valmistelua. Henkilöstön jaksaminen sekä organisaation omien ja palveluntuottajien osaajien riittävyys ovat riskejä toimeenpanolle. ICT:n osalta keskeisimmät riskit liittyvät tällä hetkellä talous- ja etenkin henkilöstöhallinnon järjestelmien siirtoihin tai käyttöönottoihin sekä ICT-infran osalta verkkoihin ja työasemiin. 

Alueilla on huoli talouden alijäämäisyydestä

Vuoden 2023 talousarvioiden valmistelu on alueilla käynnissä. Kaikilla alueilla talouden suunnitteluun liittyy huoli vuoden 2023 talouden alijäämäisyydestä. Inflaatio, kiinteistöjen vuokrataso, ostopalveluiden hintojen korotukset ja sopimusten irtisanomiset, alibudjetointi, koronakorvaukset sekä palkkajärjestelystä koituvat lisäkustannukset aiheuttavat lisähaasteita talouden suunnitteluun. Talouden tasapainottamisohjelmien suunnittelu on käynnistynyt tai käynnistymässä alueilla, joiden budjetti on tällä hetkellä alijäämäinen. 

Uusin tilannekuva ja riskienhallinta löytyy osoitteessa: https://soteuudistus.fi/alueiden-tilannekuva

Lisätietoa:

Krista Björkroth, asiantuntija, STM ([email protected]
Laura Honkonen, asiantuntija, STM ([email protected])  
Ella Wikberg, konsultti, NHG ([email protected]