Hyppää sisältöön

Vastuuvalmistelijoiden verkosto kokoontui Säätytalossa

Sosiaali- ja terveysministeriö
25.11.2021 15.30
Uutinen
Kokouskuva

Ensimmäistä kertaa sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen aikana hyvinvointialuejohtajat tapasivat toisensa samassa kaupungissa ja tilassa, Helsingissä Säätytalossa 24.11.2021. ”Paikalle pääsivät yhtä vaille kaikkien alueiden edustajat. Oli ihan mahtavaa nähdä ihmisiä ja jutella heidän kanssaan. Kokouksen suurinta antia taisivatkin olla tauoilla käydyt keskustelut ”, tiivisti tilaisuuden puheenjohtaja Kari Hakari sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tilaisuus saattoi olla myös viimeinen tapaamiskerta paikan päällä vähään aikaan, sillä etenkin eteläisessä Suomessa laaja suositus etäosallistumisesta ilmoitettiin jo heti saman päivän aikana. Tilaisuutta ei kuitenkaan peruttu tai sen järjestelyihin tehty muutoksia tiukentuneiden koronarajoitusten vuoksi, sillä ilmoitus tuli niin lyhyellä varoitusajalla, että moni oli ehtinyt jo saapua Helsinkiin. Muista varotoimista pidettiin kuitenkin kiinni ja maskistakin luovuttiin vain kahvihetken ja yhteiskuvan ajaksi.

Verkostotapaamisen aluksi kuultiin toimeenpanon tilannekuvasta ja ajankohtaisimmat asiat ministeriöistä. Tämän jälkeen oli vuorossa katsaus hyvinvointialueiden johtamis- ja organisaatiorakenteisiin. Alueiden erityispiirteet vaikuttavat kunkin hyvinvointialueen organisaatiorakenteeseen ja tästä syystä alueet tulevat tekemään erilaisia toimielin- ja organisaatiomalleja.

Muutosjohtaja Ilkka Luoma esitteli Pohjois-Pohjanmaan johtamis- ja organisaatiorakenteita. Luoman mukaan ennen virallista aluevaltuuston järjestäytymiskokousta järjestetään aluevaltuustolle kaksi epävirallista seminaaria ja kevätkin tulee olemaan hyvin työntäyteinen.

Pohjois-Karjalan johtamis- ja organisaatio kaavion luonnoksen esitteli muutosjohtaja Elina Felin. Alueella on mietitty muun muassa asukasosallisuuden teemoja yhdessä Sitran kanssa. Tekemistä on paljon, jonka vuoksi rakenteeseen tulisi erillinen osallisuusvaliokunta, joka toisi asukasosallisuuden keinoja päätöksentekoon. Erilaisista malleista huolimatta vastuuvalmistelijoiden yhteinen näkemys on, että toteutettavat toimielin- ja organisaatiorakenteet eivät saa haitata integraation toteutumista. Toivottavaa on, että päätökset rakenteesta tehdään heti valtuustokauden alussa, koska tuleva rakenne on kriittinen toimeenpanon kannalta. 

Vuoden 2022 toiminnan suunnittelun ja siltauksen osalta kuultiin kaksi alueellista puheenvuoroa. Pirkanmaan muutosjohtaja Jukka Alasentie piti puheenvuoron ”Valmistelun siltaus muutosorganisaatiosta virkavastuulle” aiheesta. Esitys käsitteli järjestämisvastuun siirtoa siltaussuunnitelman muodossa, jossa organisaatiorakenteen muotona on ”kolmitoimintoinen hyvinvointialue”.

Etelä-Karjalan muutosjohtaja Merja Tepponen puolestaan esitteli Etelä-Karjalan päätöksentekojärjestelmää vertailevalla otteella nykytila 2021 vs. hyvinvointialue 2023. Tepposen mukaan onnistunut siltaus pyritään varmistamaan hyvällä ennakoinnilla.

Päivä jatkui vielä hyvinvointialuepelillä. Yhteishenkeä saatiin kohotettua yhteistoiminta-alueittain muodostetuissa tiimeissä pelaten. Tiimien tehtävänä oli ratkoa visaisia pulmia, jotka voisivat tapahtua hyvinvointialueella. Kilpailuhengestä puheen ollen, Pohjois-Karjalan hyvinvointialue eli SiunSote – aloitti haastekampanjan äänestysaktiivisuuden nostamiseksi Twitterissä ja nyt haasteen on ottanut vastaan ja haastanut edelleen jo varsin moni hyvinvointialue. Seuraava vastuuhenkilöverkoston etäkokous järjestetään 15.12.2021.