Sote-uudistus: Oman palvelutuotannon vaade kahden tulen välissä
Sote-uudistuksen lakiesityksessä ehdotetaan, että hyvinvointialueella olisi oltava riittävästi omaa palvelutuotantoa. Tämä vaatimus näyttää joutuneen kahden tulen väliin. Yksityiset palvelutuottajat katsovat, että esitys rajoittaisi merkittävästi ostopalvelumahdollisuuksia. Julkiset järjestäjät katsovat, erityisesti Pirkanmaalla, että julkisen omaan palvelutuotantoon tulisi laskea myös julkisomisteiset yhtiöt eikä julkisen toiminnan yhtiöittämiselle tulisi asettaa rajoja. Molemmat maalaavat uhkakuvia, että riittävän oman tuotannon vaade joko vaarantaa palvelujen saatavuuden tai romuttaa palvelujen kustannustehokkaan hoitamisen. Sääntely on lisäksi leimattu puhtaasti ideologiseksi.
Sote-uudistus – kohti toimeenpanoa
Pitkään valmisteltu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus nytkähti eteenpäin, kun hallitus sai joulukuussa esityksensä valmiiksi ja lähetti sen eduskunnan käsittelyyn. Eduskunnassa mietintövaliokuntana toimiva sosiaali- ja terveysvaliokunta sekä muut asiaa käsittelevät valiokunnat ovat jo käynnistäneet HE:n käsittelyn. Asiantuntijakuulemiset ovat kovassa vauhdissa ja ainakin nyt näyttää hyvältä aikataulujen suhteen.
-
Hallitusohjelma »
Sote-uudistus on kirjattu Marinin hallituksen hallitusohjelman Oikeudenmukainen, yhdenvertainen ja mukaan ottava Suomi -lukuun.
-
Innokylä »
Innokylä kokoaa hyvinvointi- ja terveysalan kehittämistyön tulokset yhteen paikkaan ja tarjoaa kanavan toimintamallien levittämiseen. Sote-uudistuksen alueellisten hankkeiden tulokset kootaan Innokylään.
-
Pelastustoimen uudistus »
Pelastustoimen uudistuksen tavoitteena on palvelujen paraneminen. Pelastustoimen sisällöllisestä valmistelusta vastaa sisäministeriö.
-
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus THL:ssä »
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tukee ja koordinoi Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman toimeenpanoa alueilla.