Kolumnit

Sosiaalihuolto – näkymätön jättiläinen?

18.8.2022 13.49
STM
Anu Pihl ja Päivi Paavilainen
Anu Pihl (vasemmalla) ja Päivi Paavilainen
Sosiaalihuolto on ajautunut viime vuosina tilanteeseen, jossa kuulemme huolestuttavan usein eri yhteyksissä, että ”sosiaalihuolto ei näy tässä” tai ”sosiaalihuolto ei ole mukana”. Haluamme pysähtyä pohtimaan mitä sillä oikein tarkoitetaan?

Suomeen tarvitaan tuhat uutta pelastajaa – koulutettavien määrä pitää tuplata

18.8.2022 9.39
SM STM
Krista Mikkonen
Krista Mikkonen
Kun hätä on suuri, on avun oltava lähellä. Siksi pelastuspalvelut ovat yksi yhteiskuntamme tärkeimmistä palveluista. Pelastuslaitokset ja sopimuspalokunnat auttavat ihmisiä vuoden jokaisena päivänä esimerkiksi onnettomuuksissa, tulipaloissa ja myrskyissä. Pelastustoimen tehtäviin kuuluu myös ensihoitoa ja ympäristövahinkojen torjuntaa.

Yhteinen tahtotila ratkaisee kuntien ja hyvinvointialueen yhteistyössä onnistumisen

16.8.2022 15.14
STM
Karri Vainio ja Liisa Jurmu
Karri Vainio ja Liisa Jurmu
Hyvinvointialueen ja kuntien yhteistyön onnistuminen on tärkeää, jotta asukkaat saavat sujuvia palveluita ja sote-uudistuksen tavoitteet voivat toteutua.

Seikkailu kolmen hyvinvointialueen palvelujärjestelmässä

15.8.2022 12.23
STM
Kehittämispäällikkö Salla Sainio (vasemmalla) ja ylilääkäri Heli Mattila
Salla Sainio (vasemmalla) ja Heli Mattila
Kuusikymppinen Maarit seikkailee kolmen eri hyvinvointialueen palvelujärjestelmässä monen samanaikaisen tarpeen kanssa THL:n kansallisessa webinaarissa 13.9.22. Iltapäivän tavoitteena on lisätä meidän kaikkien asiakasymmärrystä konkreettisen esimerkin avulla.

22.6.2022 16.03
STM
Osastopäällikkö Kari Hakari
Sote-lakien hyväksynnästä on kulunut aika tarkalleen vuosi. Saman tien myös hyvinvointialueet aloittivat toimintansa. Ensin väliaikaishallinnon vetäminä ja aluevaalien jälkeen aluevaltuustojen johtamina. Tässä kohtaa onkin hyvä katsoa hieman taaksepäin ja antaa meille kaikille yhteinen toimeenpanon kevättodistus. Siitä tuo otsikon numero siis.

Älä yritä keksiä pyörää uudelleen – Riihimäen suun terveydenhuollossa ideoitiin olemassa olevan pohjalta

22.6.2022 11.16
STM
Laura Nikkarila ja Petra Härmä
Laura Nikkarila (vasemmalla) ja Petra Härmä
Uutiset terveyskeskusten hammashoidon jonoista ovat meille jokaiselle tuttu näky, joka aika ajoin nousee otsikoihin. Tilanne vaihtelee paljon ympäri maata, mutta eroon jonoista tai pitkistä odotusajoista ei ole päästy, vaikka tilanne on ollut jo vuosia tiedossa. 

Vuosaaren tuhkimotarina

20.6.2022 11.36
STM
Ylilääkäri Aino Rubini
Kuva: Aalto EE/Junnu Lusa
Vuosaaren terveysaseman hoitotakuujonoon oli kertynyt lokakuussa 2021 jo lähes 1000 potilasta odottamaan kiireetöntä lääkärin vastaanottoaikaa. Näille potilaille ei siis voitu antaa vastaanottoaikaa, vaan heidät laitettiin jonoon odottamaan päivää, kun aika voitaisiin antaa. 

Sosiaalityön osaaminen ja keinot käyttöön laaja-alaisesti hyvinvointialueella

20.6.2022 10.50
STM
Virva Juurikkala ja Miia Ståhle
Virva Juurikkala vasemmalla ja Miia Ståhle
Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden ja rakenteen uudistamisessa terveyssosiaalityö on noussut keskusteluun. Monella hyvinvointialueilla pohditaan, pysyykö terveyssosiaalityö jatkossakin osana terveydenhuollon palvelutoimintaa, vai tulisiko se siirtää osin tai kokonaan osaksi sosiaalihuollon palvelukokonaisuutta. 

Tehty sote-kehittämistyö ei saa mennä hukkaan

17.6.2022 11.15
STM
Aluekoordinaattori Johanna Ahvalo
Viime viikkoina on tehty hyvinvointialueiden johtajavalintoja ympäri Suomen. Juhlapuheissa ja lupauksissa toistuu muutos ja kehittäminen, mutta onneksi myös yhdessä tekeminen.

Pienillä muutoksilla isoja onnistumisia

17.6.2022 10.15
STM
Anu Kaappola
Lapualla vastaanottopalveluissa tilanne oli vuosia rauhallinen: mahtava, osaava ja hyvin toimiva työyhteisö, lääkärinvirat täynnä, paljon palveluita ja nopea hoitoon pääsy

Systemaattinen kehittäminen on vaikuttavaa – esimerkkinä Hyvä vastaanotto -valmennukset

16.6.2022 10.52
STM
Ylilääkäri Tuula Heinänen
Toimin Espoossa terveysjohtajana 2000-luvun alussa ja meillä oli ongelma: pitkät jonot terveyskeskuksiin. Vaikka rahallisia resursseja olisi ollutkin – aina toki vähemmän kuin olisi toivottu – rekrytointi oli jo silloin haasteellista. Suolakaivoksen maine ei tätä helpottanut.

Muutosjohtamisen prosessi on kuin tilkkutäkin sommittelua

14.6.2022 10.44
STM
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa kehitetään sekä perustason sosiaalipalveluja että terveyspalveluja. Palvelujen saatavuutta parannetaan ja palvelut yhteensovitetaan ihmisen tarpeita vastaavaksi.

Keiturin Soten asiakaslupaus muotoutui THL:n Hyvä vastaanotto -valmennuksessa

13.6.2022 11.00
STM
Lääkäri ja potilas vastaanotolla
Kuva: Teemu Perhiö
Hoidon tarpeen arviointi on vaativaa ja haluan antaa asiakkaalle tunteen, että olen aidosti kuunnellut häntä. Puhelu on ensimmäinen yhteydenotto meille, joten siitä täytyy jäädä positiivinen vaikutelma.

Tulevan hyvinvointialueen paras fysioterapiayksikkö, josta muut voivat ottaa mallia

9.6.2022 15.12
STM
Fysioterapeutti ja asiakas Turun fysioterapiayksikössä
Ei enempää eikä vähempää, tavoite on meillä selkeä ja haastava: tulevan hyvinvointialueen paras fysioterapiayksikkö. Olemme kuitenkin painiskelleet Turun kaupungin avokuntoutuspalveluiden fysioterapiayksikössä jo vuosien ajan jonojen kanssa. 

Löytyykö teiltä Rohkelikkoja terveyskeskuksen toiminnan kehittämiseen? Ylöjärveltä löytyy

8.6.2022 12.51
STM
Anu Beadle ja Merja Hietanen
Anu Beadle (vasemmalla) ja Merja Hietanen
Ylöjärven kehittäjätiimi eli Ylöjärven Rohkelikot osallistui puoli vuotta kestäneeseen THL:n Hyvä vastaanotto -valmennukseen.

Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus tarjoaa apua ja tukea hyvinvointialueiden valmisteluun

3.6.2022 10.23
STM
Hanna Toiviainen
Maaliskuun puolivälissä on käynnistetty valtakunnallinen verkosto tukemaan asiakas- ja potilasturvallisuusasioiden huomioimista hyvinvointialueiden valmistelussa. Verkostossa on mukana henkilöitä kaikilta hyvinvointialueilta ja muutamasta asiantuntijaorganisaatiosta tällä hetkellä noin 100.

Elinvoimaisuutta yhteistyöllä

2.6.2022 13.56
STM
Antti Hautaniemi ja Terhi Tevameri
Hyvinvointialueiden valmistelutyö etenee vauhdikkaasti ja uudet rakenteet alkavat saada muotoaan. Samanaikaisesti hyvinvointialueiden toimintaympäristö – kuten kunnat ja kaupungit, maakunnat, valtio, yritykset, korkeakoulut ja muut toimijat – pohtivat miten tämä uusi hallinnon taso ja toimija vaikuttaa heidän toimintaansa ja mitkä ovat yhteisen tekemisen mahdollisuudet?

Huomenna hän tulee – Vaikuttavuusperustaisen ohjauksen ”uusi” tuleminen

1.6.2022 14.51
STM
Andreas Blanco Sequeiros
Hyvinvointialueet ottavat järjestämisvastuun sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluista jo noin seitsemän kuukauden kuluttua. Sote-uudistuksen toimeenpano etenee valtaosin aikataulussa ja suunnitellusti. 1.1.2023 alkaen on odotettavissa joitain hyvinvointialueiden toiminnan ohimeneviä häiriöitä, mutta ei mitään sellaista, joka uhkaisi väestön tarvitsemia palveluja. Toivottavasti mahdollisimman moni sote-uudistuksen toimeenpanon valmistelija viettää nyt lähikuukausina ansaittuja lepohetkiä. Töitä riittää edelleen syksyllä ja jatkossakin; maailma ei ole valmis 1.1.2023.

Mitä lupaamme sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaalle?

1.6.2022 14.25
STM
Ylilääkäri Heli Mattila
Hoidon ja palvelun saatavuudessa ja jatkuvuudessa on edelleen ongelmia. Joskus on haasteita myös palvelujen saavutettavuudessa eli asiakas ei ohjaudu palveluun, koska hän ei osaa, hänellä ei ole voimavaroja, varaa tai etäisyydet ovat liian pitkät.  

Hyvinvointialueiden tulee varmistaa työkyvyn tuen palveluiden saatavuus

31.5.2022 10.36
STM
Jarno Karjalainen
Työttömien työikäisten sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittäminen on tärkeää, koska osatyökykyisillä työttömillä on usein monia eri esteitä ja haasteita työllistymiselle. Kuka vain meistä voi jossakin vaiheessa elämäänsä tarvita näitä palveluja, jos sairastumme tai kohtaamme muita vastoinkäymisiä elämässämme. Eri puolilla Suomea tehdään tällä hetkellä arvokasta työkyvyn tuen palveluiden kehittämistyötä. Työkykyohjelman hankkeet kehittävät työkyvyn ja työllistymisen tuen palveluita osana sote-uudistusta.

Kuntaministeri Sirpa Paatero:
Julkisilla hankinnoilla rakennetaan kestävämpää ja toimivampaa Suomea

31.5.2022 9.17
VM
Kuntaministeri Sirpa Paatero.
Kuntaministeri Sirpa Paatero
"Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen myötä hyvinvointialueiden vastuulle siirtyy miljardien eurojen edestä julkisia hankintoja. Tämän summan äärelle on hyvä hetkeksi pysähtyä. Hyvinvointialueiden hankinnoilla on merkittävä vaikuttavuus. Hankintojen avulla voimme parantaa palvelujen laatua ja edistää sekä paikallisten että kansallisten strategisten tavoitteiden saavuttamista", kirjoittaa kuntaministeri Sirpa Paatero kolumnissaan.

Nyt jos koskaan on oikea aika uudistaa toimintakulttuuria

24.5.2022 16.14
STM
Johanna Bjerregård Madsen
On kulunut reilut viisi vuotta siitä, kun maakunnassamme otettiin yhteisiä askeleita kohti tulevaisuutta ja muodostettiin 14 kunnan sote-kuntayhtymä, Siun sote. Muutos kosketti myös liikelaitoksia: uusia tukipalvelua tuottavia julkisen omistuksen osakeyhtiöitä perustettiin. Meistä muodostui maakunnan suurin työnantaja, jossa työskentelee noin 8000 sote-alan ammattilaista ja tukipalvelua tuottavaa työntekijää, mukaan lukien pelastusala ja ympäristöterveydenhuolto.

Monialaisuus vahvistaa asiakaslähtöisyyttä

20.5.2022 15.45
STM
Kati Piilikangas, Anne Priha, Riku Niemistö ja Ann Backman
Asiakkaan hyvä kohtaaminen ja kuulluksi tulemisen kokemus edistävät hyvää palvelukokemusta. On tärkeää havaita ihminen palvelujen ketjussa ja hänen haasteellinen asemansa moninaisten toimijoiden verkostossa. 

THL:n Hyvä vastaanotto -valmennus: toisen kierroksen tiimit maalissa, kehittäminen jatkuu

17.5.2022 15.26
STM
Hyvä vastaanotto -valmennuksen valmentajat
THL:n Hyvä vastaanotto -valmennus: toisen kierroksen tiimit maalissa, kehittäminen jatkuu Mitäpä adjektiiveja Mentiin kertyi tällä kertaa: innostava, innovatiivinen, inspiroiva ja ajatuksia herättävä.

Itsemurhien ehkäisy alkaa myyttien murtamisesta ja puheeksiotosta

16.5.2022 10.16
STM
Johtava asiantuntija Pia Solin
Olen työskennellyt mielenterveyteen ja itsemurhien ehkäisyyn liittyvien teemojen parissa jo pari vuosikymmentä. Itsemurha-aiheen ympärillä on edelleen useita pitkään eläneitä, virheellisiä uskomuksia. Uskomukset ovat juurtuneet syvään, ja on helppo ymmärtää, että näin on käynyt.

Työkykyohjelma yhdistää työikäisten palvelu-uudistuksia

5.5.2022 10.00
STM
Peppi Saikku ja Matti Joensuu
Työkykyohjelma poikkihallinnollisena ohjelmana tarjoaa mahdollisuuden yhdistää meneillään olevia sosiaali-, terveys- ja TE-palveluja koskevia uudistuksia niin valtakunnallisesti kuin alueellisesti. Sosiaali- ja terveysministeriön toimenpiteet ovat kiinteä osa sote-uudistusta. Työkyvyn tuen palvelut edellyttävät yhteistä koordinaatiota ja yhdistäviä palveluprosesseja eri palvelujen välillä. Lisäksi tarvitaan yhteistä näkymää työikäisten palvelujen kokonaisuudesta ja tavoitteista.

Kirsimarja Raitasalo tutkii nuorten päihteiden käyttöä: Lieventyneet kannabisasenteet saattavat ennakoida käytön lisääntymistä alaikäisillä 

3.5.2022 12.00
STM
Erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo
Kirsimarja Raitasalo työskentelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ja tutkii nuorten päihteiden käyttöä. Saimme Kirsimarjan haastatteluun ennen lapsi- ja perhepalvelujen kehittäjien verkostotapaamista 16.5.2022. Tilaisuudessa hän käy läpi nuorten päihdepalvelujen tilannekuvan. 

Nuorisovastaava Henna Rautavuo-Hätönen: Vakavia päihdeongelmia kehittyy yhä nuoremmille

3.5.2022 11.33
STM
Henna Rautavuo-Hätönen
Henna Rautavuo-Hätönen on käytännön päihdetyön asiantuntija ja on nähnyt työuransa aikana päihdeongelmien arkipäiväistymisen. Kuitenkin yhä nuorempien vakavat päihdeongelmat saavat konkarin mietteliääksi. Henna kertoo haastattelussamme tilanteesta Päijät-Hämeessä.

Teemmekö oikeita asioita ja teemmekö niitä oikein?

29.4.2022 9.24
STM
Aluekoordinaattori Leena-Kaisa Nikkarinen
Sote-uudistusta on tehty jo pitkälti yli kymmenen vuotta. Kahden viime vuoden ajan on kuitenkin käynyt selväksi, että siitä tulee totta. Ilmeistä on myös vaikeus sitoutua uudistukseen. Kokonaisuus voi edelleenkin hahmottua monella tavalla, kuten se sokean tunnustelema elefantti: käsitys riippuu näkökulmasta, josta asiaan tarttuu.

Muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen:
Tarkka taloudenpito on A ja O hyvinvointialueiden toiminnassa

28.4.2022 14.20
VM
Ville-Veikko Ahonen.
Hyvinvointialueiden toiminta pitää sopeuttaa käytössä olevaan rahoitukseen. Kun kädet ovat rahoituksen ja asiakasmaksujen suhteen sidotut, pitää liikkumatilaa talouteen hakea toiminnan uudistamisesta ja säästämällä rahaa sukanvarteen muun muassa investointeja varten, kirjoittaa muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen kolumnissaan.

Ajankohtaista järjestöyhteistyössä – Järjestöavustukset, yhteistyö ja kulttuurihyvinvointi

27.4.2022 14.16
STM
Minna Rosendahl ja Pilvi Kuitu
Uudistus tuo monenlaisia muutoksia järjestöyhteistyön, järjestöavustusten ja uudenlaisten toimintamallien osalta. Alueilla valmistelutyötä tekevät yhteistyössä hyvinvointialueet, kunnat ja järjestöt. Valmistelun ajankohtaisista kysymyksistä kirjoittaa Varsinais-Suomen sote-järjestöjen neuvottelukunnan puheenjohtaja Minna Rosendahl ja Kulttuurikeskus PiiPoon toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu Pirkanmaalta.

Mistä on hyvä asiakas- ja palveluohjaus tehty tulevaisuuden sote-keskuksessa? 

12.4.2022 8.54
STM
Aluekoordinaattori Miia Ståhle
Sokerista, siirapista, loputtomista korulauseista vai suunnitelluista prosesseista? Yksittäisistä yhteydenottokanavista, toimivista nettisivuista vai asiakasta ymmärtävästä chatbotista? Kuuntelevasta, ymmärtävästä ja näppärästä puhelinkeskuksesta? Kynnyksettömästä kohtaamispaikasta vai laaja-alaisesta palvelupisteestä sote-keskuksen aulassa? 

ICT osana sote-uudistusta

30.3.2022 17.28
STM
Direktör Minna Saario
Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen rakenteellinen ja toiminnallinen uudistus ovat etenemässä kokonaisuutena hallitusohjelmassa suunnitellulla tavalla. Uudistuksen toimeenpano edellyttää, että hyvinvointialueilla on käytettävissään toimivat ICT-ratkaisut, kun ne ottavat palvelujen järjestämistehtävät vastuulleen 1.1.2023. Tämä työ on parhaillaan käynnissä osana muuta toimeenpanoa. Tehtävää on todella paljon sekä kansallisesti ja alueellisesti, että alueiden ja kansallisten toimijoiden kesken.

Takuulla samalla rahalla enemmän

15.3.2022 11.37
STM
Timo Salmisaari
Mielenterveys on yksilön ja arjen pääomaa, joka noudattaa talouden lainalaisuuksia. Pääoman hyvä hoitaminen tuottaa lisää pääomaa, kuten taloudessa yleensäkin. Nyt kuitenkin tuotto mitataan subjektiivisen hyvinvoinnin ja kokemusten kautta. 

Yrittäjänä kohti hyvinvointialuetta

4.3.2022 9.55
STM
Kuvassa Katariina Velling ja Marja Timperi
Hyvinvointialueilla on oltava riittävää osaamista ja valmiutta vastata terveys- ja sosiaalipalveluiden saatavuudesta erilaisissa tilanteissa. Mikä tulee olemaan hyvinvointialueiden yksityisten palveluntuottajien rooli ja miten digitalisaatio tulee näkymään palveluissa?

Neuvotteleva virkamies Markku Mölläri ja erityisasiantuntija Jari Mäkäläinen:
Alueen hyvinvointia rakennetaan asukkaiden ja palvelujen käyttäjien avulla

21.2.2022 11.47
VM
Markku Mölläri ja Jari Mäkäläinen.
vas. Markku Mölläri ja Jari Mäkäläinen
Hyvinvointialueet rakentavat omaan toimintaympäristöönsä parhaiten sopivat asukkaiden osallistumisen menetelmät. Ihmisten välisten yhteyksien vahvistaminen ja demokratian kehittäminen ovat kannattavia investointeja, kirjoittavat neuvotteleva virkamies Markku Mölläri ja erityisasiantuntija Jari Mäkäläinen.

Erityisasiantuntija Jari Mäkäläinen ja neuvotteleva virkamies Markku Mölläri:
Alueelliset vaikuttamistoimielimet ovat osa hyvinvointialuedemokratiaa

10.2.2022 14.38
VM
Markku Mölläri ja Jari Mäkäläinen.
vas. Markku Mölläri ja Jari Mäkäläinen
Hyvinvointialueille perustetaan asukkaiden vaikuttamistoimielimiä. Hyviä käytänteitä ja toimintatapoja voi soveltaa kunnista ja muilta alueilta, mutta vaikuttamistoimielinten jäsenille tulee jättää mahdollisuus muokata toimintaa haluamaansa suuntaan, kirjoittavat erityisasiantuntija Jari Mäkäläinen ja neuvotteleva virkamies Markku Mölläri kolumnissaan.

Erityisasiantuntija Jari Mäkäläinen ja neuvotteleva virkamies Markku Mölläri:
Ihminen, joka tietää, luottaa ja innostuu, todennäköisesti myös osallistuu

2.2.2022 14.19
VM
Markku Mölläri ja Jari Mäkäläinen.
vas. Markku Mölläri ja Jari Mäkäläinen
Hyvinvointialueilla on edessään iso työ asukkaiden luottamuksen rakentamiseksi. Laaja-alainen yhteistyö sekä avoin, asiantunteva ja asukkaita arvostava viestintä antavat tähän työkaluja, kirjoittavat erityisasiantuntija Jari Mäkäläinen ja neuvotteleva virkamies Markku Mölläri.

Fuusio-opissa

1.2.2022 10.58
STM
Anna Maksimainen Nordic Healthcare Groupilta
Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistusta vastaavaa julkisen hallinnon uudistusta ei ole Suomessa ennen tehty, joten oppia kannattaa ottaa sieltä, mistä sitä on saatavilla. Johtamisen ja osaamisen valmisteluryhmä järjesti 15.12.2021 kaikille alueiden valmistelijoille tarkoitetun luennon, johon saimme Timo Ihamuotilan, ABB:n nykyisen ja Nokian entisen talous- ja rahoitusjohtajan, jakamaan meille oppejaan fuusioista yksityiseltä sektorilta. Tärkeintä fuusioprosessin läpiviennissä on viestinnän ja toteutussuunnitelman selkeys.

Hyvää ja kaunista

27.1.2022 10.51
STM
Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Kari Hakari
Tämän jutun otsikon nappasin Hesarin jutusta, jossa toimittaja sanoitti tällä otsikolla sen, mitä olin hänelle yrittänyt kuvata haastattelussani. Että tässä on nyt mahdollisuus luoda hyvää ja kaunista.

Hyvinvointialueiden uusi aika alkaa tiedolla johtaen

20.1.2022 14.47
Kaksi ihmistä keskustelee portaikossa.
Tiedolla johtaminen on yksi sote-uudistuksen kulmakivistä. Tällä ja edellisillä hallituskausilla tiedolla johtamisen edistämiseksi tehty työ sai viime kesäkuussa huipennuksen, kun laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) hyväksyttiin. Uusi sote-järjestämislaki velvoittaa hyvinvointialueita keräämään tietoa väestön hyvinvoinnin tilasta, palveluiden saatavuudesta, laadusta, vaikuttavuudesta ja kustannuksista. Sote-järjestämislaki yhdistettynä vuonna 2019 annettuun lakiin sotetiedon toissijaisesta käytöstä antaa ennennäkemättömän pohjan sekä tiedolla johtamisen kehittämiselle että sotetiedon hyödyntämiselle. Vaalikauden alussa käynnistetty tiedolla johtamisen Toivo-ohjelma on nyt puolivälissä. Kuluneet kaksi vuotta koronan varjossa ovat olleet kiihkeätä kehittämisen ja pilotoinnin aikaa, seuraavaksi katse kääntyy kohti odotusten ja lupausten lunastamista.

Päivi Nerg, Ville-Veikko Ahonen ja Noora Heinonen:
Sote-uudistuksen muutoskustannusten arviot tarkentuvat toimeenpanon edetessä

20.1.2022 14.21
VM
Alivaltiosihteeri Päivi Nerg, muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen ja finanssineuvos Noora Heinonen.
vas. Nerg, Ahonen ja Heinonen
Suuriin uudistuksiin liittyy aina muutoskustannuksia. Muutoskustannukset ovat välttämättömiä turvalliselle siirtymälle ja myös toiminnan uudistamiselle. Valtio vastaa muutoskustannuksiin osoittamalla hyvinvointialueille erillisrahoitusta vuosina 2021–2025. Lisäksi hyvinvointialueiden rahoitusjärjestelmä sisältää rahoituksen määrää korottavia tekijöitä, joita sovelletaan vuosina 2023–2029, kirjoittavat alivaltiosihteeri Päivi Nerg, muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen ja finanssineuvos Noora Heinonen.

Kansallisen tason ohjauksella lisää vaikuttavuutta perhepalveluihin

17.1.2022 12.06
STM
Hanne Kalmari ja Leena Lehikoinen
Vuosikaudet olemme kantaneet huolta lasten ja nuorten hyvinvoinnin kehityksestä yhä eriarvoisempaan suuntaan sekä korjaavien palveluiden jatkuvasta kysynnän ja kustannusten kasvusta. Samanaikaisesti lasten ja nuorten palvelujärjestelmä on muuttunut viidakoksi, jota asiakkaan on vaikea hahmottaa, saati löytää sieltä yhdenmukaisesti toteutuvia palveluita. 

Päivi Nerg, Jani Pitkäniemi ja Ville-Veikko Ahonen:
Sote-uudistus muuttaa koko Suomen julkista hallintoa

12.1.2022 11.34
VM
Alivaltiosihteeri Päivi Nerg, ylijohtaja Jani Pitkäniemi ja muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen.
Sote-uudistus on monella tapaa maamme julkisen hallinnon ja demokraattisen järjestelmän kokonaisuudistus. Myös kunnat ja monet valtion virastot valmistelevat muutosta tiukalla aikataululla. Uudistus on merkinnyt niille uusia lakisääteisiä tehtäviä tai jo olemassa olevien prosessien muutoksia, kirjoittavat alivaltiosihteeri Päivi Nerg, ylijohtaja Jani Pitkäniemi ja muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen kolumnissaan.

Yhtenäiset valvontakäytännöt takaavat yhdenvertaiset, laadukkaat ja turvalliset palvelut

7.1.2022 14.08
Keski-Suomen Rakenneuudistusta tukevassa alueellisessa valmistelu -hankkeessa on yhtenäistetty sosiaali- ja terveyspalveluiden valvontakäytäntöjä vuoden 2021 aikana yhteistyössä Keski-Suomen kuntien kanssa.

Sosiaalipalvelut ovat keskeinen osa sote-uudistusta

27.12.2021 13.46
STM
Krista Kiuru
Tammikuussa edessämme ovat ensimmäiset aluevaalit, joissa valittavat hyvinvointialueiden aluevaltuustot käynnistävät sosiaali- ja terveydenhuollon uuden kauden. Jatkossa sosiaalihuollon palvelujen järjestämisen ja tuottamisen vastuu on hyvinvointialueella.

Onko asiakkaan velvollisuus huolehtia tiedonkulusta sote-ammattilaisten välillä?

21.12.2021 16.38
STM
Niina Linervo
Paljon palveluita tarvitsevat asiakkaat joutuvat usein kantamaan kohtuutonta kuormaa pitäessään itse langat käsissään ja huolehtiessaan viestin välityksestä eri asiantuntijoiden välillä. Onko se asiakkaan velvollisuus?

Etelä-Karjalan järjestöyhteistyön visio tavoittelee järjestöyhteistyön muuttumista sattumanvaraisesta systemaattiseksi

21.12.2021 10.56
STM
Kuvassa kirjoittajat Niina Turunen, Aija Rautio ja Arja Kujala
Kuntien, hyvinvointialueiden ja järjestöjen yhteistyö on tunnistettu tärkeäksi yhdyspinnaksi. Kunnilla ja tulevilla hyvinvointialueilla on tehtävänä edistää järjestöjen toiminta edellytyksiä. Miten kokonaisuutta on mahdollista ratkoa asukkaiden näkökulmasta toimivaksi ratkaisuksi?

Vahinko ei tule kello kaulassa – mutta kodin turvallisuusarvio varoittaa vaarasta

16.12.2021 11.29
STM
Marja Timperi ja Vilma Kosonen
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri ja pelastuslaitos ovat kehittäneet yhdessä mallin kodin turvallisuusarvion tekemisestä.

Palvelujen yhteensovittaminen on tärkeä hyvinvointialueen tehtävä

10.12.2021 15.24
STM
Lääkäri ja potilas
Miten paljon sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja tarvitseva ihminen hyötyy sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksesta? Onko vaarana tuttujen palvelujen pirstoutuminen ja karkaaminen kauemmaksi? Toteutuvatko luvatut palvelujen parannukset vai joutuuko jokaista palvelua etsimään ja hakemaan erikseen, pohtivat kolumnissaan Tapani Hämäläinen ja Harri Jokiranta palvelujen järjestämisen valmisteluryhmän sihteeristöstä.

Sote-keskuskehittämisen painopiste on ehkäisevässä työssä – muista siis neuvolat sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

10.12.2021 9.28
STM
Ylilääkäri Marke Hietanen-Peltola, kehittämispäällikkö Johanna Jahnukainen ja tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulinenuovi
Ylilääkäri Marke Hietanen-Peltola (vas), kehittämispäällikkö Johanna Jahnukainen ja tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulinen
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksen kehittämisessä on tavoitteeksi asetettu toiminnan painotuksen siirtäminen raskaista palveluista ehkäisevään ja ennakoivaan työhön.

Finanssineuvos Noora Heinonen:
Rajattomat tarpeet ja rajalliset resurssit – hyvinvointialueiden valmistelurahoitus vuonna 2022

8.12.2021 11.01
VM
Noora Heinonen.
Syksyn edetessä hyvinvointialueiden valmisteluorganisaatiot ovat ilmaisseet huolensa siitä, että rahoituksen määrä on kokonaisuutena riittämätöntä. Suhtaudumme valtiovarainministeriössä viesteihin vakavasti. Alkuvuonna arvioimme hyvinvointialueiden valmistelurahoituksen määrää ja käyttötarpeita. Valmistelemme tarvittaessa päätökset lisärahoitusesityksistä nopeasti, kirjoittaa finanssineuvos Noora Heinonen.

Vauhti kiihtyy valmistelussa – THL:n arvioinnit sote-palveluista kirittävät alueita

29.11.2021 16.34
STM
Nina Knape ja Pekka Rissanen
Hyvinvointialueiden valmistelu kääntyy kohta loppusuoralle, sillä jo reilun vuoden päästä kuntien ja kuntayhtymien järjestämät sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi ovat muisto vain. 

Pelastustoimen yhdyspinnat hyvinvointialueella

29.11.2021 13.32
SM
Kunnan ja hyvinvointialueen välisen yhdyspinnan toimivuus on oleellisen tärkeää hyvinvointialueiden tehtävien järjestämisessä. Yhdyspinnalla tarkoitetaan kahden tai useamman organisaation välistä toiminnallista yhteyttä tai liityntäpintaa, jonka toimivuuteen vaikuttaa yhdessä tekeminen.

Hyvinvointialueiden tilannekuvan rakentaminen ja lokakuun tilanne alueilla

26.11.2021 15.00
STM
Mies jonottaa
Tilannekuva kertoo sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen toimeenpanon etenemisestä kaikilla 21 hyvinvointialueella, Helsingissä ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS). Alueellisen toimeenpanon tiekartta luo pohjan tilannekuvalle, johon alueet päivittävät tiedot etenemisestä kuukausittain. Työn keskeisin tavoite on varmistaa, että jokainen hyvinvointialue pystyy järjestämään sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut alueella 1.1.2023 alkaen.

Sote-uudistuksen vaikutuksia kuntien rahoitukseen on arvioitava kokonaisuutena

25.11.2021 15.48
VM
Jani Pitkäniemi ja Tanja Rantanen.
Kunnat ovat tulo- ja menorakenteeltaan keskenään erilaisia, joten sote-uudistuksen vaikutukset kohdentuvat niihin eri tavoin. Valtionosuusjärjestelmään sisältyy suuria tasausmenettelyjä, joilla pyritään hallitsemaan ja rajaamaan kuntakohtaisia muutoksia. Yksittäisten kuntien tulorakenne saattaa muuttua hyvinkin paljon, ja tämä on otettava huomioon talousvalmistelussa, painottavat finanssineuvos Tanja Rantanen ja ylijohtaja Jani Pitkäniemi kolumnissaan.

Tiedätkö, kuinka osallisia alueesi asukkaat ovat? Osallisuusindikaattori auttaa

19.11.2021 13.58
STM
Salla Valtari, Anna Keto-Tokoi ja Lars Leemann
Hyvinvointialueen asukkailla on oikeus osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia voidaan tarjota sekä alueen hallinnossa että sen palveluissa. Tämän lisäksi palveluilla on keskeinen rooli tukea ihmisten osallisuutta myös muualla yhteiskunnassa.

Sote-uudistuksessa ei saa unohtaa pakolaistaustaisen väestön tarpeita

19.11.2021 13.48
STM
Kuvassa Saija-Liisa Kankaanpää
Saija-Liisa Kankaanpää
Suomen pakolaistaustaisella väestöllä on paljon terveyteen liittyviä haasteita. Sota- ja konfliktialueilla monet ongelmat jäävät tunnistamatta ja hoitamatta. Järkyttävät kokemukset ja niiden lisäksi myöhemmät haasteet Suomessa, kuten rasismi tai huoli perheestä maailmalla, kuormittavat terveyttä entisestään.

Suomalaiset arvostavat julkisesti järjestetyn sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen erittäin korkealle

15.11.2021 13.51
STM
Lähihoitajat käytävällä
Hyvinvointialue saa järjestämisvastuulleen kaksi yhteiskunnallisesti erittäin merkittävää ja väestön laajasti arvostamaa toimialaa, kirjoittavat Pasi Ryynänen ja Sirkku Pikkujämsä.

Opiskeluhuollon supermarket voi olla kohta täällä!

15.11.2021 7.46
STM
Marke Hietanen-Peltola
Joidenkin asioiden kypsymiseen menee paljon aikaa. Sote-uudistus on yksi niistä. Mutta kärsivällisyys on kannattanut, sillä juuri nyt ollaan niiden mahdollisuuksien ääressä, joita olen vuonna 2016 maalaillut blogissani ”Opiskeluhuolto tarvitsee oman pikku-sotensa”.

Perhekeskustoiminnalla edistetään lasten, nuorten ja perheiden osallisuutta 

15.11.2021 7.23
STM
Hanne Kalmari, Arja Hastrup, Evaliina Heinonen, Esa Iivonen
Lapsen oikeus osallisuuteen on perus- ja ihmisoikeus, joka on turvattu niin perustuslaissa kuin YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa. Tästä huolimatta osallisuus ja kuuleminen toteutuvat edelleen vaihtelevasti. On varmistettava, että kaikilla lapsille ja nuorilla on aito mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa.

Tiedolla johtaminen mahdollistaa sote-palvelujärjestelmän uudistamisen

8.11.2021 13.13
Kuva Mikko Huovilasta keltaisella taustalla.
Uusi järjestämislaki velvoittaa, että tulevia hyvinvointialueita johdetaan mahdollisimman hyvään tietoon perustuen. Tavoitteena on, että laadukkaaseen tietoon perustuvan päätöksenteon avulla palvelut pystytään järjestämään nykyistä paremmin ja takaamaan asukkaille yhdenvertaiset sote-palvelut asuinpaikasta riippumatta. Haaste on suuri ja kehitettävää riittää niin hyvinvointialueiden tietojohtamisen kyvykkyydessä kuin ajantasaisen ja kansallisesti vertailukelpoisen tiedon varmistamisessa.

Työttömien monialaisista palveluista pitää huolehtia rakenteellisten uudistusten valmistelussa

8.11.2021 11.16
STM
Valtaosalla työttömistä on vastassaan monimutkaisia ja toisiinsa kytköksissä olevia työllistymisen esteitä, yksi tai useampia. OECD:n tutkimusraportin mukaan (2020) Suomessa näitä ovat erityisesti työkykyyn, kannustimiin ja työn hakuun liittyvät esteet. Erityisen vaikeaksi tilanteen kokevat ne ihmiset, jotka ovat olleet yhtäjaksoisesti työttöminä vuoden tai pidempään.

Muutospuheesta johtamistyöhön

1.11.2021 10.18
STM
Muutoksesta ja sen johtamisesta on monen mielestä puhuttu jo liikaa sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistukseen liittyen. Itse ajattelen, että johtamispuhetta ei ole koskaan liikaa, mutta konkretiaa puheeseen voi kyllä lisätä, kirjoittaa yhteyspäällikkö Aija Tuimala Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:stä.

Reilu vuosi aikaa h-hetkeen: ehditäänkö kaikki välttämätön tehdä?

28.10.2021 13.15
VM
Ville-Veikko Ahonen, Antto Korhonen ja Teemu Eriksson
vas. Ville-Veikko Ahonen, Antto Korhonen ja Teemu Eriksson
Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut siirtyvät kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointi-alueiden järjestämisvastuulle noin kolmensadan työpäivän päästä. Valmisteluun käytössä olevaa aikaa vähentää tästäkin vielä muun muassa loma-ajat.

Strategia määrittää hyvinvointialueen tavoitteet

20.10.2021 11.16
Tyttö ojentaa käden ylös
Hyvinvointialueiden valmistelu on täydessä vauhdissa. Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen toimeenpanon onnistumista voidaan tarkastella kyvykkyyden vähimmäistason ja tavoitteiden saavuttamisen näkökulmista, kirjoittavat sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen toimeenpanon parissa työskentelevät Helena Tolkki ja Eveliina Pöyhönen.

Yhdyspintojen rakentaminen Pirkanmaalla etenee yhdessä tehden

28.9.2021 14.33
Kuvassa Oskari Auvinen ja taustalla kesäistä Suomen luontoa.
Pirkanmaa aloitti hyvinvointialueen rakentamisen vauhdikkaasti. Väliaikainen toimielinkin piti ensimmäisen kokouksen jo muutaman tunnin kuluttua lain voimaantulemisesta. Pirkanmaan hyvää etenemisvauhtia selittää näkemykseni mukaan se, että sote-uudistuksen aiemmissakin vaiheissa kuntien ja valmistelun välinen yhteys on pidetty tiiviinä. Vaikka sote-uudistusta koskevan lakipaketin hyväksyntä ei kaikkialla Pirkanmaalla hurraahuutoja herättänyt, nähtiin toimivan yhteistyön arvo jo lähtötilanteessa, kirjoittaa Kangasalan kaupunginjohtaja Oskari Auvinen.

Miten tehdä näkymätön näkyväksi? Menetelmät ja kirjaaminen tukevat perustason mielenterveystyötä 

27.9.2021 12.40
STM
Ylilääkäri Marke Hietanen-Peltola
Perustason mielenterveystyö tuntuu olevan vaikeammin tunnistettavissa ja löydettävissä kuin syysmetsän kantarellit. Kuten sieniä voi etsiä vääränlaisesta maastosta, voi perustason mielenterveystyötä etsiä diagnoosirekistereistä. Saalista ei juurikaan kerry. Sienimetsällä voi helposti myös katsoa liian kauas tai jopa huomaamattaan talloa satoa.

Nykyrakenteiden siirtäminen sellaisenaan hyvinvointialueille ei ole ratkaisu

23.9.2021 14.38
STM
Nainen ja tabletin näyttö.
Uudistus tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden siirtää koko järjestelmän painopiste resurssit imevästä reagoinnista aidosti ennaltaehkäisyyn, kirjoittaa projektijohtaja Anna Maksimainen.

HTT – hallinto, talous ja tukipalvelut vai Hyvin Tärkeät Työt

14.9.2021 13.46
VM
Ville-Veikko Ahonen, Antto Korhonen, Teemu Eriksson
vas. Ville-Veikko Ahonen, Antto Korhonen ja Teemu Eriksson
Hyvinvointialueiden hallinnon, talouden ja tukipalveluiden valmisteluryhmä on käynnistänyt syksyn työskentelynsä uudenlaisessa tilanteessa. Suuri osa ensimmäisestä kokouksesta kului kesän jälkeen mukaan liittyneiden uusien jäsenten esittelyihin mikä ehkä kuvastaakin tilannetta alueilla – alueet järjestäytyvät uudelleen ja toiminta on nyt toden teolla lähdössä käyntiin.

Palveluiden järjestämisen mahdollisuudet hyvinvointialueilla

8.9.2021 13.57
STM
Pari kuukautta on kulunut siitä, kun eduskunta hyväksyi sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuun siirtämisen kunnilta hyvinvointialueille. Uudistusta odotettiin kauan, mutta sen läpimeno tuli silti monelle eteen hieman yllättäen – tapahtuuko tämä todellakin viimein?

Poistetaan potilaat!

2.9.2021 14.55
STM
Erikoislääkäri Antti J. Saari
Sote-uudistuksen alla ja sisällä ehdotan ajatusleikkiä. Ryhdyn siihen omasta aloitteestani.

Digiloikka Keski-Suomen sote-palveluissa: palvelua kotisohvalle 24/7

18.8.2021 13.42
STM
Projektipäällikkö Sari Nurmivaara
OmaKS.fi eli Keski-Suomen digitaalinen sosiaali- ja terveyskeskus avattiin Jyväskylän julkisten terveysasemien, Hankasalmen ja Uuraisten asiakkaiden käytettäväksi toukokuun lopulla 2021.

Sosiaalihuolto tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksissa on monialaista ja vaikuttavaa toimintaa

16.8.2021 12.00
Heidi Muurinen ja Eeva Liukko
Asiakkaiden tarvitsema joustava ja oikea-aikainen apu edellyttää, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut pelaavat hyvin yhteen. Yhteistyö edistää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen vaikuttavuutta. Siksi tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskukset perustuvat sosiaalihuollon ja terveydenhuollon yhdenvertaiseen kumppanuuteen.

Mielenterveys on yhteinen pääomamme

10.8.2021 14.03
STM
Ylilääkäri Outi Linnaranta.
Mielen hyvinvointi on keskeinen niin yksilöille, yhteisöille kuin yhteiskunnalle. Se on yhteistä pääomaa, johon kannattaa investoida. Tällä hallituskaudella mielenterveyteen on panostettu historiallisen paljon.

Uusi toimintamalli sulatti terveysaseman jonot: henkilöstö ratkoo arjen ongelmat yhdessä ja itsenäisesti

3.8.2021 9.04
STM
ylilääkäri Tiina Määttä
Urjalan terveysaseman kokemusten perusteella perusterveydenhuollon haasteisiin yksi ratkaisu löytyy läheltä – henkilöstön asiantuntemuksesta, luovuudesta ja osaamisesta.

Kohti sote-uudistusta: havaintoja matkan varrelta

15.7.2021 11.06
STM
Ylilääkäri Heli Mattila retkeilemässä.
Olimme vuokranneet veneen. Ison ja nopean, täynnä tekniikkaa ja suorituskykyä. Näihin ominaisuuksiin nojaten olimme jo luoneet reittisuunnitelman järviretkeilyyn aurinkoisena vapaapäivänä.

Vammainen asiakas antaa tärkeää tietoa rakenteelliseen sosiaalityöhön

14.7.2021 10.52
STM
Erityisasiantuntija Päivi Hömppi.
Vammaissosiaalityö rakentuu vammaispolitiikalle, jonka periaatteita ovat oikeus yhdenvertaisuuteen, osallisuuteen sekä tarpeellisiin palveluihin ja tukitoimiin.

Rakentamassa näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa

29.6.2021 14.44
STM
Aluekoordinaattori Miia Ståhle.
Kuva: Liia Pienimäki
Olen saanut olla aitiopaikalla mukana muutoksessa ja rakentamassa uudenlaista palapeliä, jota ei tehdä purettavaksi vaan pysyväksi.

ICT-muutoksissa paljon työtä hyvinvointialueilla – valmisteluryhmästä tukea toimeenpanoon

29.6.2021 9.25
ICT-muutokset ovat yksi laaja valmistelun tehtäväkokonaisuus tuleville hyvinvointialueille.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko:
Koronan jälkeinen aika vaatii pitkäjänteistä päätöksentekoa

29.6.2021 9.00
VM
Valtiovarainministeri Annika Saarikko.
Koronan jälkeisessä ajassa päättäjien aikajänteen täytyy muuttua. Korona-ajassa elettiin kuukausi ja välillä jopa viikko kerrallaan. Nyt tarvitsemme pitkäjänteisyyttä ja näkymää yli tämän hallituskauden.

Vihdoinkin: Sote-uudistus läpi eduskunnasta (ja saamme käynnistää toimeenpanon)

24.6.2021 10.52
Kuvassa Kari Hakari
Onhan tätä odotettu. Ja aika monta vaalikautta siihen meni. Mutta nyt se on totta. Sosiaali- ja terveyspalvelut kootaan ”leveämmille harteille” hyvinvointialueille, jotka pystyvät nykyistä paremmin järjestämään asiakaslähtöiset palvelut kaikille kansalaisille kaikkialla Suomessa. Vaikea, välillä lähes mahdottomalta tuntunut työ on saatu nyt tehtyä.

Kivun Kera -hoitomalli siirtää kivun hoidon painopisteen perusterveydenhuoltoon

21.6.2021 13.52
STM
Kysyin muutama vuosi sitten kipulääketieteen professorilta Eija Kalsolta neuvoa, mistä perusterveydenhuollon kivun hoidon kehittäminen kannattaisi aloittaa. Olin Keravan kaupungin noviisi terveyspalvelujen johtaja ja aavistelin, että kipupotilaamme eivät saa niitä näyttöön perustuvia hoitoja, joihin heillä on oikeus.

Nuorten lisääntyneeseen mielenterveysavun tarpeeseen vastataan näyttöön perustuvin menetelmin  

18.6.2021 8.23
STM
Ylilääkäri Terhi Aalto-Setälä
Nuorten  psyykkinen pahoinvointi, mielenterveysoireilu ja koettu avun tarve ovat pandemia-aikana entisestään lisääntyneet. Kouluterveyskyselyn tuoreet tulokset osoittavat erityisesti nuorten tyttöjen ahdistuneisuuden yleistyneen voimakkaasti: jopa kolmannes tytöistä raportoi kyselyssä keskivaikeaa tai vaikeaa ahdistuneisuutta.  

Helsingin mielenterveyspalveluissa panostuksia varhaiseen tukeen: miepit, lyhytterapia ja kohta terapiatakuu

15.6.2021 11.22
STM
Apulaispormestari Sanna Vesikansa
Mielenterveyspalveluiden saatavuus on noussut viime vuosien aikana erittäin paljon keskustelua herättäväksi aiheeksi. Käynnissä on selvästi myös muutos asenteissa. Yhä useampi hakeutuu palveluihin ja monet ovat kertoneet avoimesti terapiassa käynnistä. Toisaalta myös terapiaan pääsyn vaikeudesta on kirjoitettu paljon.

Helposti ja hauskasti – yhteinen hoivakotiportaali Länsi-Uudellemaalle 

14.6.2021 13.13
STM
Vasemmalta Arja Soivuori, Johanna Mätäsaho ja Salla Kälkäinen
Pääosassa sinä!  Länsi-Uudellamaalla me sote-ammattilaiset tulemme töihin, jotta länsiuusimaalaiset voivat hyvin. Arvolupauksemme ”pääosassa sinä” tarkoittaa ikääntyneiden palveluissa esimerkiksi sitä, että ikääntynyt voi itse valita haluamansa hoivakodin, kun kotona asuminen ei ole enää mahdollista.

Yhteistyöllä ja vuoropuhelulla kohti suunnitelmallisempaa tiedonhallinnan ohjausta sekä parempia sote-palveluita

3.6.2021 12.00
STM
Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan kehittämistarpeita on koottu kevään 2021 aikana eri sidosryhmiltä. Tavoitteena on ollut tehdä yhteistyötä ja käynnistää vuoropuhelua: saada sidosryhmien ääni kuuluviin ja tarpeet tietoon, jotta tiedonhallinnasta saataisiin suunnitelmallisempaa ja tavoitteellisempaa ja jotta sote-palveluista saataisiin entistä parempia.

Yhdyspinnat soten ja pelastustoimen uudistuksessa

1.6.2021 13.25
Kuntien ja tulevien hyvinvointialueiden tehtävänjaon toimivuudessa oleellinen kohta on kunnan ja hyvinvointialueen välisen yhdyspinnan toimivuus. Yhdyspinnalla tarkoitetaan kahden tai useamman organisaation välistä toiminnallista yhteyttä tai liittymäpintaa, jossa korostuu yhdessä tekemisen merkitys. Vaikka yhdyspinnat ovat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen vuoksi enemmän esillä kuin aiemmin, mikään uusi keksintö tämä ei ole. Yhdyspintoja on jo nyt sekä kuntaorganisaatioiden sisällä, että alueellisten toimijoiden ja kuntien välillä. Toiminnallisia yhdyspintoja syntyy myös hyvinvointialueen ja YTA-alueen kolmannen sektorin ja yksityisten tuottajien toiminnassa.

Miksi asiakas tarvitsee sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen yhteensovittamista?

31.5.2021 10.02
STM
Varasin ajan lääkärille sähköisesti ja asioin etänä kuvayhteyden avulla. Palvelutarpeeni oli yksinkertainen, saamani hoito-ohje selkeä ja ongelmani oli ratkaistavissa yhden ammattilaisen yhteydenotolla. Sain apua ja olin tyytyväinen palveluun. 

Toimeenpanon tiekartasta tukea hyvinvointialueiden rakentamiseen

26.5.2021 11.32
Mies kävelemässä rappusia ylöspäin
Sote-uudistuksen toimeenpanon valmistelua on käynnistelty viiden valmisteluryhmän työskentelyn kautta. Nämä valmisteluryhmät toimivat alueellisen valmistelun jaoston alaisuudessa ja tukevat osaltaan alueita valmistautumisessa varsinaiseen toimeenpanoon. Valmisteluryhmät ovat johtamisen ja osaamisen, hallinnon talouden ja tukipalveluiden, järjestämisen, yhdyspintojen sekä ICT-kokonaisuuden ryhmät. Alueellisen toimeenpanon tiekartan seuraava versio valmistuu kaikkien valmisteluryhmien osalta kesäkuun aikana, mutta jo sitä ennen alueet voivat hyödyntää tiekarttaluonnoksia vapaaehtoisen valmistelun tukena.

”Jotta länsiuusimaalaiset voivat hyvin”: paremmat palvelut yhdessä asukkaiden ja henkilöstön kanssa

24.5.2021 11.41
STM
Kun kymmenen kuntaa lyö sote-hynttyitä yhteen, kannattaa nojata parhaaseen kokemukseen ja näkemykseen. Siksi meille Länsi-Uudenmaan soten rakentajille oli alusta lähtien selvää, että määrittelemme tavoitteet ja suunnittelemme palvelut yhdessä asukkaiden ja henkilöstön kanssa.

Ensiaskeleita tiedolla johtamisesta ensihoitopalvelussa

5.5.2021 12.17
Ensihoito on nimensä mukaisesti usein ensimmäinen ja kriittisin osa terveydenhuollon palvelukokonaisuutta. Potilaan päivystykselliseen hoitoon ja siihen liittyvään päätöksentekoon osallistuu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia ja palveluntuottajia, kuten hätäkeskuspäivystäjiä, Päivystysapu 116 117, ensihoitopalvelun henkilöstö, sosiaalipäivystäjiä, kotihoivan- ja hoidon ympärivuorokautinen henkilöstö, terveysasemien henkilöstö sekä ympärivuorokautisia päivystysyksiköitä.

Rakenteellinen sosiaalityö ja tieto

4.5.2021 7.26
STM
Rakenteellisen sosiaalityön ytimessä on tiedon tuottaminen. Suomen kielen tietää-sanan juuret ovat ilmeisesti vanhemmassa tie-sanassa, jälkien muodostaman uran seuraamisessa tai tien tuntemisessa. Millaisista jäljistä rakenteellisen sosiaalityön tiedonpolku muodostuu ja minne sitä pitkin kuljetaan?

Pystymmekö ammattilaisina parempaan?

20.4.2021 9.26
STM
Valmistuin lääkäriksi 1990-luvulla laman kynnyksellä. Matkan varrella olen työskennellyt monenlaisissa työympäristöissä ja -yhteisöissä ja oppinut paljon kliinisiä taitoja. Kun mietin työurani oivalluksia, merkittävimmät niistä tulevat kuitenkin kliinisten taitojen ulkopuolelta. Yksi oivallus on, että minun ei tarvitsekaan ratkaista kaikkea itse. 

Palapelin kokoaminen on aloitettu

19.4.2021 11.13
STM
Sote-uudistuksen toimeenpanon valmistelu on aloitettu. Valmistelussa on paljon yhteyksiä palapelin kokoamiseen. Pieniä ja isoja palasia on paljon, ja ne pitäisi kaikki saada mahtumaan mukaan ja toimimaan yhteen. Vaikka tavoitekuva on selkeä, haasteena on, että lopullista palojen määrää ja muotoa emme vielä tiedä. Jostain on kuitenkin aloitettava.

Ville-Veikko Ahonen, Teemu Eriksson ja Antto Korhonen:
Katse kohti hyvinvointialueiden hallinnon ja talouden suunnittelua

15.4.2021 11.06
VM
Ville-Veikko Ahonen, Antto Korhonen ja Teemu Eriksson
vas. Ville-Veikko Ahonen, Antto Korhonen ja Teemu Eriksson
Sote-uudistuksessa eletään jännittäviä hetkiä. Jos hallituksen esittämä lainsäädäntöpaketti eduskunnassa hyväksytään, käynnistyy hyvinvointialueiden toiminta kuumimpien kesähelteiden keskellä, nopeimmillaan heinäkuussa 2021. Tällöin perustettaisiin 21 hyvinvointialuetta ja niille asetettaisiin väliaikaiset valmistelutoimielimet, joiden tehtävänä olisi käynnistää uudistuksen toimeenpano alueilla.

Sote-palvelua omalla äidinkielellä

13.4.2021 9.15
STM
Ring ring! Hei, olet soittanut kuntaan A. Paina 1, jos haluat palvelua suomeksi. Paina 2, jos haluat palvelua ruotsiksi.

Yhteistyö on ainoa tapa saada aikaan laajasti vaikuttavia ja kestäviä digitaalisia ratkaisuja

9.4.2021 12.31
STM
Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteellinen ja toiminnallinen uudistus ovat etenemässä kokonaisuutena hallitusohjelmassa suunnitellulla tavalla. Uudistuksen tavoitteet ovat kunnianhimoiset ja tehtävää on paljon, sekä kansallisesti ja alueellisesti että erityisesti alueiden ja kansallisten toimijoiden kesken.

Päijät-Soten pilotissa farmaseutti osallistuu avosairaanhoidon potilaan lääkehoitoon 

8.4.2021 11.39
STM
Farmaseutti Päivi Hettula ja asiantuntijalääkäri Niko Korpi
Päijät-Hämeen Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen lääkehoitopilotin tavoitteena on edistää avosairaanhoidon potilaiden tehokasta, turvallista ja tarkoituksenmukaista lääkehoitoa. Pilotissa kehitetty avosairaanhoidon farmaseutin toimintamalli on uutta Suomessa.

Huono-osaisten ongelmat heikoiten ratkaistavissa?  

1.4.2021 14.38
STM
Tuoreessa vuoden 2021 Sosiaalibarometrissa havaittiin merkittävä epäsuhta siinä, miten vaikeimmassa asemassa olevien asiakasryhmien palvelutarpeisiin pystyttiin vastaamaan pandemiatilanteessa heikoiten.