Hoppa till innehåll

Beredningen av regeringens proposition om statsbudgeten för nästa år har inletts

finansministeriet
Utgivningsdatum 24.8.2023 12.14
Pressmeddelande
Minister Riikka Purra talar till journalister.

Finansministeriets interna budgetförhandlingar inleddes onsdagen den 24 augusti.

Förhandlingarna leds av finansminister Riikka Purra. Ministeriets högsta tjänstemannaledning och ministerns stab är på plats. I den inledande delen av förhandlingarna där man utvärderar de ekonomiska utsikterna deltog också kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen

"Vi bereder statsbudgeten och planen för de offentliga finanserna i ett mycket utmanande utgångsläge. Vårt mål är i enlighet med regeringsprogrammet att stärka de offentliga finanserna med sex miljarder euro under valperiodens gång", konstaterar finansminister Purra. 

"Den kroniska skuldspiralen inom den offentliga ekonomin måste helt enkelt stoppas. Detta förutsätter beslutsamhet av oss alla. Det krävs dessutom ytterligare anpassningsåtgärder efter valperioden. Vårt mål är en balanserad och rättvis helhet", fortsätter Purra. 

Det ordnas en presskonferens om finansministerns budgetförslag fredagen den 25 augusti. Närmare tidpunkt meddelas senare. Media kommer att få en separat inbjudan till presskonferensen. Presskonferensen direktsänds på statsrådets Youtube-kanal.

Mer information

Jussi Lindgren, finansministerns finanspolitiska specialmedarbetare, tfn 0295 530 514, jussi.lindgren(a)gov.fi